Капуста цвітна чи кольорова? Як правильно називати овоч українською
Капуста цвітна чи кольорова? Як правильно називати овоч українською

Капуста цвітна чи кольорова? Як правильно називати овоч українською

Уявіть, що ви прийшли у магазин на закупи і перед вами стоїть прилавок з різноманітними овочами. Як ви назвете сорт капусти, їстівною частиною якої є суцвіття з укорочених і потовщених квітконосних пагонів?

Якби ми проводити опитування, то, швидше за все, отримали би в основному два варіанти відповіді – цвітна або кольорова. І один із них є абсолютно неправильним. Давайте розберемся, який, за допомогою Telegram-каналу "Correctarium — Українська мова".

Філологи, які його ведуть, кажуть, що неправильний варіант сформувався через тривалий вплив російської мові. Там цей сорт капусти називається "цветная". Недосвідчені мовці просто перекладають його і отримують варіант "кольорова". І він, звісно, неправильний.

Українською мовою таку капусту правильно називати "цвітна". Все через те, що в їжу ми споживаємо її квіти, тобто цвіт. Отже капуста, яка цвіте, згідно зі словниками називається цвітною.

До речі, цілком правильно українською мовою буде назвати цей овоч також кучерява капуста – за текстурою качана. Вживаними є і такі форми, як квітна капуста або просто цвітуха.

Перелічимо наостанок усі правильні варіанти, якими ви можете послуговуватись:

  • цвітна капуста;
  • квітна капуста;
  • кучерява капуста;
  • цвітуха.

Раніше OBOZ.UA розповідав, в чому різниця між українськими словами "фарба" та "барва".

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader