SOCAR і Газпром розширюють співпрацю: що відомо
SOCAR і Газпром розширюють співпрацю: що відомо

SOCAR і Газпром розширюють співпрацю: що відомо

Співпраця SOCAR і Газпрому

Зокрема, йдеться про проєкт "Північ – Південь" і підписання у вересні 2024 року Програми комплексної науково-технічної співпраці.

Досягнуто домовленості про розширення багатостороннього стратегічного партнерства,
– каже голова правління Газпрому Олексій Міллер.

Що відомо про компанію SOCAR

SOCAR – це азербайджанська державна нафтова компанія з головним офісом у Баку. Це найбільша вертикально інтегрована нафтогазова корпорація Азербайджану.

Після розпаду СРСР уряд Азербайджану об'єднав всі виробничі та дослідницькі підприємства нафтової галузі в єдину структуру – Державну нафтову компанію Азербайджану, яка була створена за указом Президента Абульфаза Ельчибея 13 вересня 1992 року.

Зауважте! SOCAR має значну кількість автозаправних станцій під своїм брендом у Грузії, Румунії та Швейцарії.

Компанія також має дочірню компанію в Україні – SOCAR Energy Ukraine. SOCAR розпочала свою діяльність в Україні у 2008 році. У 2010 році компанія почала розвивати власну мережу автозаправних комплексів преміум-класу.

Транзит газу та угода з SOCAR

Україна планує повністю розірвати всі зв'язки з російським "Газпромом". СЕО Нафтогаз-Україна Олексій Чернишов раніше зазначив, що компанія Socar може стати постачальником газу для України.

SOCAR і Газпром розширюють співпрацю: що відомо - Фото 1

Олексій Чернишов

Голова НАК "Нафтогаз"

Ініціатива надійшла від азербайджанської сторони. Контракт із Газпромом добігає кінця цього року. Ми не маємо наміру його продовжувати під час війни. Далі можливі два сценарії - або повна зупиненка, або модель альтернативних постачальників і власників, яка забезпечить певні обсяги доставки для клієнтів у ЄС.

Чернишов також відзначив, що, попри відсутність спільного кордону з Азербайджаном, газ все одно надходитиме через територію Росії. Він підкреслив, що для України є принциповою неможливість співпраці з Газпромом у будь-якому вигляді.

Зауважте! Наразі переговори про продовження транзиту з Газпромом не ведуться. Потенційна співпраця з Socar має свої переваги, оскільки Азербайджан є великим виробником природного газу, який прагне вийти на європейський ринок.

Теги за темою
газ
Джерело матеріала
loader
loader