Рада зробила крок до позбавлення зрадників державних нагород
Рада зробила крок до позбавлення зрадників державних нагород

Рада зробила крок до позбавлення зрадників державних нагород

Рада зробила крок до позбавлення зрадників державних нагород

Парламент проголосував за основу за відповідні зміни в законодавство.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №11410 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України». Документ за основу підтримав 341 народний депутат, повідомив парламентар з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Законопроєкт пропонує передбачити у Кримінальному кодексі покарання у вигляді позбавлення державної нагороди. Його хочуть застосовувати до осіб, визнаних винними у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти основ нацбезпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Кримінальний процесуальний кодекс пропонують доповнити нормою, згідно з якою суд під час ухвалення вироку має також визначити, чи є підстави для позбавлення обвинуваченого державних нагород.

Кримінально-виконавчий кодекс України пропонується доповнити окремою главою, яка регламентуватиме порядок виконання покарання у вигляді позбавлення державної нагороди України.

Закон «Про державні нагороди України» пропонують доповнити положеннями, відповідно до яких позбавити державних нагород можуть:

  • обвинувальним вироком суду, яким особу засуджено за вищеназвані злочини;
  • рішенням Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій, введеним в дію указом президента.

Також позбавляти державних нагород пропонують осіб, що; 

  • популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади;
  • популяризують представників органів держави-агресорки та їхні дії;
  • створюють позитивний образ держави-агресорки;
  • виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. 

Відповідну зміну хочуть внести до Закону «Про санкції». При цьому пропонується визначити, що така санкція застосовується безстроково.

У Законі України «Про державні нагороди України» пропонується також встановити, що особа, позбавлена державних нагород, втрачає право на всі права і пільги, передбачені для нагороджених громадян.

Система державних нагород, яка зараз існує в Україні, потребує реформування, бо її нинішній стан не відповідає запитам воєнного часу і не враховує контексту масштабної деколонізації внаслідок широкомасштабного вторгнення. Як можна змінити ситуацію читайте у статті Оксани Заболотної та Дар’ї Бевзюк «Хто наші герої? Що не так із системою державних нагород в Україні і як це виправити».

Джерело матеріала
loader