Серед усіх сезонних фруктів кавуни та дині займають особливе місце. Вони освіжають у спекотні дні та стають невід'ємною частиною літніх застіль.
Однак іноді трапляється так, що привабливі на вигляд дині та кавуни опиняються зовсім не солодкими. Тому Agromarket розповів, як визначити, що ці культури вже готові до вживання.
Ознаки зрілості дині
Колір
Один з перших і найочевидніших показників зрілості дині – зміна кольору. Коли плід набуває сонячних відтінків – від жовтого до помаранчевого – це означає, що він готовий до вживання. Якщо ж диня залишається зеленуватою, то варто дати їй ще трохи часу на дозрівання.
Важливо також пам'ятати, що колір дині залежить не лише від сорту, але й від умов вирощування. Плоди, які отримують багато сонячного світла, зазвичай мають більш насичене забарвлення.
Аромат
Зріла диня має неповторний, сильний і солодкий аромат, який важко сплутати з чимось іншим. Проте не всі сорти мають яскраво виражений запах, тому орієнтуйтеся також на інші ознаки.
Стан плодоніжки
Перевірте місце, де плід кріпиться до стебла. Якщо плодоніжка підсохла і зморщилася, то диня вже готова до збирання. Також можете трохи натиснути на основу плода. Якщо шкірка трохи прогинається, залишаючи вм'ятину – диня дозріла.
Ознаки зрілості кавуна
Земляна пляма
Одна з найточніших ознак зрілості кавуна – колір земляної плями – місця, яким плід лежав на землі. Яскраво жовта або помаранчева пляма свідчить про те, що кавун дозрів. Якщо ж пляма біла, то плід ще не готовий. Однак у деяких сортів земляна пляма від природи менш виражена, тому звертайте увагу й на інші ознаки.
Чіткість малюнка на кірці
У зрілого кавуна малюнок на кірці має бути чітким і яскравим. Якщо у сорту передбачені смуги, вони мають бути виразними та контрастними.
Деякі сорти кавунів мають однотонну кірку. В такому разі зважайте на насиченість її кольору.
Восковий наліт
Зрілі кавуни покриті легким восковим нальотом, що свідчить про те, що плід накопичив достатню кількість цукрів. Тому якщо кавун блищіть, це може вказувати на те, що йому варто ще полежати.
Звук при постукуванні
Постукайте по кавуну: дзвінкий, металевий звук свідчить про зрілість. Якщо ж звук глухий – то плід або не дозрів, або вже перезрів.
Плодоніжка та вусики
Як і з динями, у кавунів варто звертати увагу на стан плодоніжки та вусика. У зрілих плодів вони повинні бути сухими.
Раніше OBOZ.UA розповідав, коли і як саме збирають урожай шипшини.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.