У Копенгагені і Амстердамі почали "ховати" визначні пам‘ятки від туристів: що трапилося
У Копенгагені і Амстердамі почали "ховати" визначні пам‘ятки від туристів: що трапилося

У Копенгагені і Амстердамі почали "ховати" визначні пам‘ятки від туристів: що трапилося

Європа потерпає через бум туризму, і це факт. А от методи боротьби з навалою відпочивальників різні країни та різні міста придумують самі.

Так столичні Амстердам (Нідерланди) та Копенгаген (Данія) почали використовувати один і той же прийом. Як пише британське видання Mirror, вони стали приховувати від приїжджих свої пам’ятки.

Базою для такого підходу став експеримент, проведений у 2021 році. Його поставив Ондржей Мітас, старший викладач Університету прикладних наук Бреда. Він взяв 155 туристів, які прибули до голландської провінції Оверейсел і запропонував їм один із двох цифрових інструментів планування, щоб надихнути на поїздки. Одна група отримала програму з відміченими на ній популярними напрямками, і інші отримали інструмент, яким керував віртуальний консьєрж на основі штучного інтелекту під назвою Travel With Zoey. Його завданням було рекомендувати менш відомі туристичні пам'ятки.

Обидві групи скористались своїми програмами, а потім взяли участь в опитуванні про рівень задоволення відпусткою. З’ясувалось, що всі туристи продемонстрували приблизно однакові результати – всім сподобався відпочинок, незалежно від того, була вона спланована самостійно чи за допомогою спеціальним чином налаштованого ШІ. Тепер Мітас та команда Travel with Zoey працюють з туристичними порадами щодо відвідин Амстердама та Копенгагена, щоби масштабувати і відтворити експеримент.

Один зі способів, до яких вдається електронний порадник, це перенаправлення потоків відпочивальників до менш відомих пам’яток. Ця креативна стратегія має на меті змінити туристичне обличчя популярних міст. Віртуальний помічник рекомендує користувачам не найбільш очевидні та, відповідно, популярні точки, а обирає не менш цікаві, але приховані перлини – музеї, архітектурні та природні дивовижі, тощо. Таким чином натовпи у містах стають меншими, а самі туристи отримують більш автентичний досвід. Окрім того, це рівномірніше розподіляє доходи від туризму.

Другий спосіб, яким обидва міста працюють над обмеженням негативних наслідків надмірного туризму, – це винагородження гостей за хорошу поведінку. Наприклад, у Копенгагені відвідувачам, які стараються дотримуватись стандартів екологічного побуту, дарують безкоштовні подарунки. Туристи, які сортують сміття, користуються громадським транспортом або беруть участь у волонтерській діяльності, мають право на отримання винагороди. Таким чином місто витрачає менше грошей на прибирання популярних туристичних точок, а гості можуть безкоштовно відвідати якісь цікаві пам’ятки чи поласувати місцевими делікатесами.

Амстердам при цьому працює над програмою скорочення потоку туристів. З 2026 року тут планують скоротити кількість дозволів на зупинку круїзних суден, а до 2035 року взагалі винести термінал для них за межі центру місті. Місцева влада також планує запровадити обмеження на короткострокову оренду житла до кінця року. На додачу в Амстердамі запустили кампанію "Залишайтесь осторонь", яка заохочує туристів відвідувати менше вечірок у кварталі Червоних ліхтарів. Також нідерландська столиця заборонила вживання каннабісу у громадських місцях на вулицях, що вже допомогло обмежити безрозсудну поведінку туристів.

Раніше OBOZ.UA розповідав, які туристичні напрямки в Європі є зараз найбільш переповненими.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader