Перший сторонній магазин для iOS став безкоштовним
Перший сторонній магазин для iOS став безкоштовним

Перший сторонній магазин для iOS став безкоштовним

Студія, яка налаштована проти Apple та App Store, зробила серйозний крок для більшої свободи користувачів iPhone.

Альтернативний магазин застосунків AltStore PAL, представлений на iPhone у країнах ЄС за правилами Закону про цифрові ринки (DMA), відмовився від передплатної моделі розповсюдження через 4 місяці після запуску.

Розробники повідомили про новий безкоштовний статус проєкту в соціальній мережі X. Оплата з боку користувачів для повноцінної підтримки та роботи маркетплейсу більше не потрібна завдяки участі в програмі MegaGrant від Epic Games — ігрова студія окремо виділила AltStore PAL великий грант, який дозволить покрити технологічний збір Core Technology Fee (0,5 євро за кожне встановлення програми), що запитується Apple, як мінімум на кілька років вперед.

AltStore PAL створений розробником емулятора Nintendo-відеоігр Delta Райлі Тестутом (Riley Testut) спільно з давнім другом та діловим партнером Шейном Гіллом (Shane Gill). На відміну від App Store, де використовується низка угод, політик, є реклама, рекомендаційні технології та також передбачена обов'язкова комісія, AltStore дозволяє вільно розповсюджувати свої програми будь-якому розробнику шляхом самостійної публікації. Просуванням та напрямком на завантаження займаються теж самі розробники вручну, тому AltStore PAL, крім іншого, є повністю децентралізованим рішенням.

Програма MegaGrant діє з 2019 року. Epic Games вибирає кращих розробників ігор, авторів медіаконтенту, творців інструментів, студентів та викладачів по всьому світу, що працюють з фірмовим движком Unreal Engine і покращують можливості відкритого вихідного коду у спільноті 3D-графіки. З фонду на 100 млн доларів переможці отримують грошові винагороди у розмірі від 5000 доларів до 500 000 доларів на подальший розвиток. Яка сума дісталася AltStore PAL, Epic Games і команда проєкту вирішили не оприлюднити.

Початкова абонентська плата для постійного доступу до AltStore PAL складала скромні 1,5 євро на рік. Найближчими днями чинна передплата автоматично відключиться у всіх.

Джерело матеріала
loader
loader