"Укрзалізниця" придбає нові поїзди: скільки виділять з бюджету
"Укрзалізниця" придбає нові поїзди: скільки виділять з бюджету

"Укрзалізниця" придбає нові поїзди: скільки виділять з бюджету

В Україні може з’явитися більше пасажирських поїздів "Інтерсіті" – уряд вже веде перемовини щодо розширення парку швидкісних поїздів Hyundai за $400 млн. З огляду на це "Укрзалізниця" може отримати 20 нових експресів впродовж найближчих 3-4 років.

Як повідомив керівник пасажирського напряму УЗ Олександр Перцовський, йдеться про 20 нових експресів. Перші поїзди виробник зміг би надати вже за 18-24 місяці після підписання угоди, повідомляє Forbes.

Кабмін вже обговорює умови програми з корейською стороною. Попередня вартість одного поїзда оцінюється у близько $16 млн, але разом із сервісним обслуговуванням загальна вартість контракту становитиме приблизно $400 млн.

20 потягів нових електропоїздів "Інтерсіті" значно збільшать можливості "Укрзалізниці" – таке оновлення забезпечить перевезення 5–6 млн пасажирів на рік. Це дуже важливо з огляду на те що, щороку все нові вагони оператора залізничних перевезень досягають граничного віку – наразі їхній середній вік становить 31 рік.

Щороку вагонний парк скорочується на 5-7%. Через це до 2028 року на ходу може лишитися лише третина парку, тобто буде задовольнятися лише третина попиту.

Залізниця лишається одним з основних засобів пересування країною для українців: за перші шість місяців 2024 року "Укрзалізниця" 13,3 млн перевезла пасажирів – це на 23% більше, ніж торік. Загалом за останній рік до повномасштабного вторгнення Росії УЗ перевезла близько 25 млн пасажирів.

Також OBOZ.UA повідомляв про плани "Укрзалізниці" підвищити вартість квитків на пасажирські поїзди. Для цього компанія вже розробляє відповідну модель зміни тарифів – вони залежатимуть від популярності маршрутів та часу доби, коли здійснюються рейси. Одна із пропозицій передбачає поступове та помірне підвищення базових тарифів – щорічно з урахуванням інфляції, а інша – запровадження гнучкішої, динамічнішої тарифної моделі.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader