Відбудова України: чому інклюзивність важлива
Відбудова України: чому інклюзивність важлива

Відбудова України: чому інклюзивність важлива

У теперішніх умовах війни треба змінювати свій підхід до інклюзії в середовищі українського суспільства. Адже ні для кого не секрет, як позначилася сувора реальність на дітях і дорослих нашої держави. Відбудова України повинна стрімко покращувати умови життя, з огляду на потреби кожної людини. Велика відповідальність покладена на забудовників, адже в процесі планування та будівництва вони повинні враховувати всі нормативно-правові вимоги європейського зразка.

Згідно з результатами останнього опитування, яке проводило незалежне моніторингове агентство, 83% українців вважають, що безбар’єрність має стати новою цінністю для нас сьогодні. Ще у квітні 2019 року набрали чинності нові державні будівельні норми щодо створення безбар’єрного простору України для маломобільних груп населення. Але тоді ще не було такого масового попиту на інклюзивність у всіх сферах побуту, тож процес змін норм будівництва рухався дуже повільно. Тепер до цивільного життя повертаються багато важкопоранених ветеранів війни, сім’ї, що тяжко та з пораненнями пережили бомбардування своїх домівок. Усім їм потрібне достойне та комфортне життя з урахуванням усіх особливостей.  

У цивілізованому світі інклюзія вже давно стала нормою під час розроблення освітніх програм, проєктування будівель та розвитку інших сфер життя. Але Україна лише починає популяризувати необхідність використання безбар’єрного простору в будівництві, в громадській інфраструктурі, освіті, медицині тощо. Тому всім (особливо розробникам, які відповідають за комфорт українців) важливо усвідомити, що не потрібно якось пристосовувати інклюзію до звичайного життя, а навпаки – входити в інклюзивне середовище.

Як побудувати житло та врахувати потреби кожної людини

Щоб побудувати інклюзивне житло, яке враховуватиме всі потреби й особливості кожної людини, забудовникам слід передбачати такі етапи:

  1. Консультація з експертами. Забудовники повинні обов’язково співпрацювати з урбаністами, архітекторами, дизайнерами, представниками громадських організацій, які займаються людьми з інвалідністю. Така команда експертів допоможе спроєктувати будівлю, що відповідатиме всім вимогам і потребам майбутніх власників.
  2. Інклюзивний дизайн. Треба розробити дизайн будівлі та прибудинкової території так, щоб пересування і життя домовласників було безперешкодним і функціональним. Звернути увагу на просторове планування, доступність входів, відповідність санвузлів, адаптивність кухні та меблів.
  3. Інтеграція енергетичної ефективності й екологічності. В будівництві інклюзивного житла треба використовувати енергоощадні матеріали та встановлювати альтернативні відновлювані джерела енергії. Тоді у випадках частих відключень електроенергії мешканці саме цього будинку не відчуватимуть дискомфорту та обмежень, адже все функціонуватиме.
  4. Смарттехнології та автоматизація. Будівля має бути оснащена системою керування “Розумний дім”. Вона максимально автоматизує всю техніку в домі. Керувати можна за допомогою голосу або смартфона. У світі така практика є вкрай поширеною.
  5. Безбар’єрне ландшафтне планування. Дитячі майданчики, доріжки, зони для відпочинку, паркінги мають бути безбар’єрними. Найкраще, щоб схили ландшафту були під пологим кутом і мали підземні паркінги. Яскравим прикладом є преміальний комплекс у Львові Hyde Park. Там підземний паркінг, зручний ландшафт і паркові зони.
  6. Забезпечення інфраструктурними об’єктами. Дуже важливо, аби забудовник попіклувався створити невеличкий мікрорайон. Щоб школа, садочок, магазини, фітнес-центр, розважальні центри, парк для відпочинку — все це було в пішій доступності для мешканців його будинків, як передбачено в житловому комплексі “Містечко Підзамче. Вежа” в центрі Львова: тут розбудована автономна інфраструктура, навіть є власна школа.

Зважаючи на ці особливості ще на етапі проєктування будинку, забудовник зможе досягти неабиякого успіху у створенні безбар’єрної України.

Принципи інклюзивного дизайну

Інклюзивний дизайн насамперед має виконувати функцію комфорту, а вже потім естетики та гармонії. Тому розгляньмо основні його принципи:

  • Гнучкість та адаптація до використання. Оскільки дизайн має задовольняти різні побажання та потреби, забудовник і проєктант повинні розробити змінні, гнучкі за характеристиками та модульні варіації приміщень. Це означає, що людина повинна мати можливість без усіляких зусиль підлаштувати свій простір під себе.
  • Рівність у використанні. Приміщення має бути спроєктоване таким чином, щоб не дискримінувати користувачів через якісь їхні особливості.
  • Простота у використанні. Дизайн інклюзивного житла повинен бути легким до сприйняття будь-якою людиною, попри її вік, мову, уподобання та можливості.
  • Терпимість до помилок. Простір має бути спроєктований таким чином, щоб мінімізувати ймовірні ризики травмування та не викликати втоми.

Мало хто звертає увагу на забезпечення інклюзивного дизайну приміщення. Але дарма, адже це основний шлях до створення для власників будівлі комфортних і безпечних умов проживання.

Інклюзивне середовище в Україні та світі

Інклюзивне середовище — це сукупність умов для участі всіх людей у суспільному житті, незалежно від їхніх різних особливостей. Україна починала свій шлях до забезпечення інклюзивного середовища від повного несприйняття людей з особливостями до адаптації певних сфер життя під певні потреби й особливості різних людей. Сьогодні Україна стоїть на порозі нового етапу — справжньої інклюзії, коли простір у середовищі від самого початку створюється як універсальний, безпечний і комфортний для всіх без винятку людей.

Джерело: Корпорація Нерухомості РІЕЛ

Джерело матеріала
loader
loader