Уряд "наказав" встановити на українських булівлях сонячні панелі: кого стосується
Уряд "наказав" встановити на українських булівлях сонячні панелі: кого стосується

Уряд "наказав" встановити на українських булівлях сонячні панелі: кого стосується

Український уряд ухвалив низку рішень, спрямованих на розвиток альтернативної енергетики. Зокрема, на всіх громадських будинках країни мають бути встановлені сонячні панелі із системами зберігання енергії. Останній термін – кінець 2025 року.

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Він зазначив: серед іншого, також було затверджено:

  • Національний план дій щодо відновлюваної енергетики на період до 2030 року;
  • план заходів щодо його виконання.

"Документ прийнятий у розвиток та доповнення Енергетичної стратегії України до 2050 року та Національного плану з енергетики та клімату. Ключовий KPI – частка ВДЕ (відновлюваних джерел енергії. – Ред.) у валовому кінцевому споживанні енергії у 2030 році становитиме 27% (в системах теплопостачання – 33 %; у енергогенерації – 29 %; на транспорті – 17 %)", – йдеться у повідомленні.

В Україні затвердили Національний план дій щодо відновлюваної енергетики на період до 2030 року

Крім того, зазначив він, було затверджено додаткову річну квоту підтримки осіб та компаній, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел на 2024 рік. А також затверджено графік проведення пілотних аукціонів щодо розподілу квоти підтримки на 2024 рік (жовтень-листопад).

"Переможці отримають договір на 12 років на надання послуги щодо механізмів ринкової премії. Аукціони пройдуть на платформі "Прозорро.Продажі" – розповів Гетманцев.

Український уряд ухвалив низку рішень, спрямованих на розвиток альтернативної енергетики

Також було затверджено умови проведення конкурсу на будівництво генеруючих потужностей та виконання заходів з управління попитом на електроенергію. Загалом планується замовити будівництво 700 МВт потужності (об'єкти від 5 до 80 МВт), які мають бути введені в експлуатацію до кінця 2027 року.

Як в Україні мають намір збільшити обсяг генерації електроенергії

"Окрім цього, до кінця 2025 року на всіх громадських будівлях має бути забезпечено установлення сонячних панелей із системами зберігання енергії", – резюмував нардеп.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас, в Україні з 20 липня почали працювати фінансові програми для підвищення енергонезалежності споживачів. Зокрема кредитування під 0% на 10 років для придбання сонячних панелей та іншого енергообладнання.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader