І без грама цукру: як наші бабусі робили варення довгого зберігання
І без грама цукру: як наші бабусі робили варення довгого зберігання

І без грама цукру: як наші бабусі робили варення довгого зберігання

Смачне варення – це одна з найбільш яскравих кулінарних особливостей попередніх поколінь. Нашим бабусям не потрібен був цукор, аби забезпечити тривале зберігання цього смаколика.

Як зробити варення без цукру

Цей спосіб перевірений поколіннями. Беремо чисті та сухі ягоди (чорниці, полуниці, суниці, малини чи смородини) та розтираємо їх до стану кашки. Додаємо мед у тій кількості, що і ягід, та ретельно перемішуємо.

Отриману суміш перекладаємо у діжку чи глечик, обв'язуємо тканиною та залишаємо зберігатися у прохолодному місці. Ось і все – жодної пастеризації чи маніпуляцій з ключем!

І без грама цукру: як наші бабусі робили варення довгого зберігання - Фото 1

Неймовірна насолода / Фото Pixabay

Також ягоди та фрукти можна трішки поварити разом з медом та закрити у звичний спосіб. Цей спосіб підійде для тих, в кого немає можливості поставити варення у прохолодне місце на тривалий час.

Джерело матеріала
loader
loader