Медитація для новачків: 9 простих порад, з чого варто почати
Медитація для новачків: 9 простих порад, з чого варто почати

Медитація для новачків: 9 простих порад, з чого варто почати

Медитація має безліч корисних ефектів на ваше благополуччя. Наукові дослідження показують, що вона може зменшити стрес, полегшити симптоми депресії, покращити концентрацію, підняти настрій і сприяти розвитку співчуття.

Зважаючи на це, не дивно, що медитація, яка допомагає усунути зовнішні відволікання і зосередити розум, здобула велику популярність. А почати медитацію не так складно, як може здаватися. Видання eatthis.com поспілкувалося з учителем медитації Обром Вінтерсом-Казіано, який поділився дев’ятьма простими порадами для медитації початківців.

"Медитація може дійсно змінити ваші стосунки з собою і світом навколо вас. Ця практика не лише допомагає впоратися з тривогою, стресом чи безсонням, але й може позитивно вплинути на вашу емоційну рівновагу. Як тільки я почав включати медитацію в свій ранковий розпорядок, я помітив поліпшення в моєму психічному здоров’ї", – каже Вінтерс-Казіано.

Не перенапружуйте себе

Не хвилюйтеся, якщо ви не знаєте, як медитувати, або якщо вам здається, що не вдається зосередити розум. Вінтерс-Казіано радить не занурюватися в практику одразу з усією серйозністю і не зациклюватися на власних страхах.

"Я чую від студентів фрази на кшталт: "я не можу медитувати" або "мій розум постійно блудить". Багато людей надто переживають, коли починають медитацію. Головне – просто розпочати", – пояснює Вінтерс-Казіано.

Почніть з коротких сеансів

Ваші медитаційні сеанси не повинні бути довгими. "Три-п’ять хвилин можуть бути достатніми для початківців, щоб відчути позитивні зміни та закріпити нові звички", – зазначає Вінтерс-Казіано.

Медитуйте зранку

Чудовою практикою є медитація вранці, що робить її пріоритетом без відкладення. Ранкова медитація допоможе вам налаштуватися на продуктивний день.

Зосередьтеся на диханні

Важливою частиною медитації є концентрація на диханні. "Розпочніть з кількох глибоких вдихів, щоб встановити тон і зосередити увагу. Коли ви медитуєте, зробіть свідомий вибір зосередитися на диханні", – радить Вінтерс-Казіано.

Будьте присутні

Медитація може допомогти вам зосередитися на теперішньому моменті. "Спробуйте налаштуватися на свої відчуття: запахи, дотики, звуки, смаки. Ці відчуття можуть бути "точками дотику", які повертають вас у теперішній момент", – говорить Вінтерс-Казіано.

Проявляйте до себе доброту

Не забувайте бути м’якими до себе. "Медитація називається практикою з певної причини. Якщо ви помічаєте, що ваш розум блудить або вам важко заспокоїтися, це нормально –  саме для цього і потрібна практика", – підкреслює Вінтерс-Казіано.

Розвивайте дисципліну

Залишайтеся зосередженими і дотримуйтеся дисципліни. "Медитація навчає вас контролювати мислення. Використовуйте своє дихання і точки дотику, щоб зменшити відволікання і знову зосередитися на теперішньому моменті", – пояснює Вінтерс-Казіано.

Будьте послідовними

Як і в будь-якій новій навичці, послідовність є ключовою. "Чим більше ви практикуєте, тим легше стає освоювати нові навички", – зазначає Вінтерс-Казіано.

Створіть свій медитаційний простір

Якщо у вас є спеціально відведене місце для медитації, ви з більшою ймовірністю збережете цю звичку. Знайдіть затишний куточок у вашому домі, де ви зможете медитувати вранці, і дотримуйтеся цього місця.

Раніше OBOZ.UA опублікував поради, як почати свій день, щоб почуватися щасливим. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader