Комітет Ради підтримав законопроєкт про цивільні партнерства
Комітет Ради підтримав законопроєкт про цивільні партнерства

Комітет Ради підтримав законопроєкт про цивільні партнерства

Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного рекомендував парламенту ухвалити проєкт закону про реєстровані цивільні партнерства у першому читанні.

Про це повідомив член профільного комітету Дмитро Гурін у соцмережі Х, передає Укрніформ.

«Комітет здоровʼя націїРади сьогодні рекомендував законопроєкт про реєстровані партнерства №9103 для ухвалення в першому читанні», - поінформував він.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати у березні 20213 року зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт "Про інститут реєстрованих партнерств" (№9103).

Документ пропонує визначити, що реєстроване партнерство – зареєстрований сімейний союз двох повнолітніх осіб однієї чи різної статі, в основі якого лежить взаємоповага, взаєморозуміння, взаємопідтримка, взаємні права та обов’язки.

Законопроєктом пропонується закріпити особисті немайнові права та обов'язки реєстрованих партнерів.

Також законодавча ініціатива визначає суб’єктів проведення реєстрації; підстави та порядок визнання партнерств недійсними як органом державної реєстрації актів цивільного стану, так і судом, правові наслідки недійсності, а також порядок припинення реєстрованого партнерства.

В законопроєкті уточнюється, що реєстроване партнерство не є шлюбом, а також те, що проживання осіб однією сім'єю не є реєстрованим партнерством, якщо відповідний союз не зареєстровано.

Після державної реєстрації партнери набувають статусу близьких родичів, а саме: члена сім’ї першого ступеня споріднення одне щодо одного, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом та чи ведуть спільно домашнє господарство.

Реєстрація партнерства у разі ухвалення буде проводитись після 10 днів з дня подання відповідної заяви, а розірвання - можливе як за спільною заявою, так і за волевиявленням однієї зі сторін.

Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader
loader