Україна не залишила Європу без газу: транзит іде попри бойові дії біля російської Суджі
Україна не залишила Європу без газу: транзит іде попри бойові дії біля російської Суджі

Україна не залишила Європу без газу: транзит іде попри бойові дії біля російської Суджі

Транзит російського газу через Україну до Європи триває в звичайному режимі, попри повідомлення про бойові дії біля міста Суджа (РФ). Водночас угода про транзит закінчується у 2024 році, і Україна не планує її продовжувати або укладати нову.

Про це пише Reuters. Станом на 8 серпня 2024 року транзит газу через Україну продовжується в звичайному режимі.

За даними українського оператора газотранспортної системи, у четвер очікується транспортування 41,6 млн кубометрів газу з Росії до Європи. Для порівняння, в середу обсяги транспортування склали 39,4 млн кубометрів, а у вівторок – 42,4 млн кубометрів.

Російське місто Суджа, розташоване поблизу українського кордону, стало центром уваги через повідомлення про бойові дії. Міністерство оборони Росії заявило, що його сили зірвали просування українських військ углиб прикордонної зони в Курській області, де знаходиться газовимірювальна станція "Суджа". Ця станція є єдиною точкою входу російського природного газу в українську газотранспортну систему.

Два російські військові блоги повідомили, що українські війська взяли під контроль газовимірювальний комплекс у Суджі, проте ці твердження не були підтверджені незалежними джерелами. Незважаючи на ці повідомлення, український транзитний оператор запевняє, що транспортування газу продовжується в звичайному режимі, без змін у фізичних потоках.

На початку російського вторгнення в Україну у травні 2022 року український транзитний оператор припинив транспортування газу через транзитний пункт Сохранівка поблизу Луганської області. Україна звинуватила російські війська у розкраданні транзитного газу та його перенаправленні до підтримуваних Росією сепаратистських регіонів. Після закриття Сохранівки обсяги транзиту впали на чверть, оскільки "Газпром" заявив про неможливість перенаправлення обсягів на станцію "Суджа".

Угода про транзит російського газу через Україну закінчується у 2024 році. Україна вже заявляла, що не має наміру продовжувати або укладати нову угоду. 

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Україна наростила видобуток газу. Так, за 7 місяців 2024 року підприємства Групи "Нафтогаз" видобули 8,6 млрд куб. м товарного газу, що на понад 7% перевищує аналогічний період минулого року.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader