Не піддається лікуванню і швидко поширюється: людству загрожує нова смертельна бактерія
Не піддається лікуванню і швидко поширюється: людству загрожує нова смертельна бактерія

Не піддається лікуванню і швидко поширюється: людству загрожує нова смертельна бактерія

Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає про нові небезпечні штами супербактерії Klebsiella pneumoniae (hvKp), які з'явилися у 16 країнах, включно з США.

Klebsiella pneumoniae часто живе у природі та в організмах людей і тварин. Звичайні штами цієї бактерії зазвичай викликають інфекції у лікарнях, де люди мають ослаблений імунітет. Але нові штами hvKp є дуже заразними та небезпечними навіть для здорових людей, оскільки можуть викликати серйозні інфекції, які важко лікувати.

Інфекція
Інфекція

Раніше ці штами можна було лікувати антибіотиками, але зараз вони стали стійкими до багатьох з них, включно з найсильнішими — карбапенемами. Це означає, що вилікувати інфекції, викликані hvKp, стає все важче.

Згідно з даними ВООЗ, наявність hvKp підтверджена у 16 країнах. Особливо небезпечний штам ST23, який стійкий до всіх доступних антибіотиків. Хоча цей штам ще не виявлений у США, інші штами вже поширюються, що може призвести до серйозних проблем.

Доктор Амеш Адалья з Університету Джонса Гопкінса попереджає, що нові штами hvKp можуть значно підвищити ризик захворювань і смертей.

ВООЗ закликає до підвищення обізнаності про цю проблему і до посилення тестування, щоб краще відслідковувати і лікувати ці інфекції. Також важливо вдосконалювати методи епіднагляду, щоб не недооцінювати масштаб проблеми.

Інфекції, стійкі до антибіотиків, вже щорічно призводять до понад 35 000 смертей у США. Це спонукає вчених до розробки нових антибіотиків і до вдосконалення заходів інфекційного контролю в усьому світі.

Раніше ми розповідали, щоНа столицю обрушиться цунамі: корабель, начинений вибухівкою, може спалахнути в будь-який момент

Також, Померлих заморожуватимуть і "воскрешатимуть" через 100 років: новою ініціативою скористалося вже 6 осіб

Джерело матеріала
loader