Старі проблеми заважають результату: чому "Динамо" втратило перемогу над "Рейнджерс". Тактичний огляд матчу ЛЧ
Старі проблеми заважають результату: чому "Динамо" втратило перемогу над "Рейнджерс". Тактичний огляд матчу ЛЧ

Старі проблеми заважають результату: чому "Динамо" втратило перемогу над "Рейнджерс". Тактичний огляд матчу ЛЧ

"Динамо" продовжує боротьбу в Лізі Чемпіонів, у третьому кваліфай-раунді Ліги Чемпіонів грали проти шотландського "Рейнджерс". Команда Шовковського вистояла протягом 90 хвилин і майже втримала мінімальну перевагу, але в останню мить пропустила гол за 15 секунд до кінця гри. Чи показали кияни клас і що вкотре заважає їм втримати потрібний результат? Тактичний огляд матчу підготував OBOZ.UA.

Стартові склади:

Динамо: Бущан, Вівчаренко, Попов, Бражко, Ярмоленко, Шапаренко, Караваєв, Кабаєв, Михавко, Піхальонок, Ванат.

Рейнджерс: Батленд, Таверньє, Суттар, Балоган, Рідван, Діоманде, Баррон, Лоуренс, Маккосленд, Райт, Дессерс.

Перший тайм. Правильно розписані ролі приносять результат

Обидві команди розпочали матч активно, саме кияни мали за перші 5 хвилин аж два небезпечні моменти, хоча м’яч там більше стрибав перед воротами, аніж поспішав до них залетіти. На цей матч основний напрям атак був через правий фланг, де Ванат і Ярмоленко намагалися виснажити Балогуна, найстаршого на полі захисника. Аби цю структуру зламати, шотландці при володінні часто використовували переведення поміж флангами та намагалися швидким пасом у дотик розтягнути позиційне розташування українців.

Що кидалося в очі - активність другого темпу. У "Динамо" завжди був хтось готовий підхопити відскок і продовжувати атакувальний тиск. У певні моменти кияни більшістю повертали собі завершений захисниками епізод та починали новий. Ця масованість дозволяла постійно тримати напругу біля чужих воріт і мати опцію для пасу на збереження. Кульмінацією цієї тактики стала атака зі скасованим голом Ваната - Ярмоленко саме був біля карного та наважився на удар здалеку. А ще влився у новий колектив Пихальонок: Ванат залишав новачку м’яч під удар і там тільки воротар зберіг ворота недоторканими.

Травма Дячука змусила вносити корективи в захисну лінію - зі старту в пару до Попова вийшов Михавко. "Рейнджерс" розраховували, що між центрбеками не буде взаєморозуміння, тому часто шукали низьким пасом Дессера. Додатково його зону випробовували ударами здалеку: Маккосленд вільно пройшов і Шапаренка, і Михавка - нас врятувала стійка. Після цього динамівці із 4-4-2 перейшли на три центрбеки.

Під кінець тайму шотландці зібралися, біло-синім стало складніше переходити центр поля на м’ячі, хоча суперника затискали на його половині. Активну роль у цьому відігравали Бражко та Пихальонок, які обмежили дії Беррона та Діоманде - останній відомий своїм розрізним пасом. І саме так динамівці знайшли шлях до чужих воріт: Караваєв організував випад Ваната, який із флангу викотив на Ярмоленка. Той ідеально використав вільний простір серед захисників та завершив атаку голом. Гра "Динамо" не була обережною, в ній знайшлося місце агресивності, хоча не миналося і без обрізок на рівному місці. Цей гол показав, що шлях вірний і треба далі тиснути в тому ж напрямку.

Другий тайм. Іспит надвичайним тиском провалено

Із перших хвилин другого тайму кияни спробували зіграти від суперника: не штурмувати щільний захист, а дати можливість "Рейнджерс" самим виходити від воріт і вже там ловити їх на просторі. Посилилася роль Ярмоленка: він і в першому таймі був центральною персоною для розвитку атак, а тепер ще й активно шукав Ваната. Форвард кілька разів виходив на ворота, де його персонально контролював Суттар.

За приємним малюнком гри ми ледь не прогавили стару проблему ще часів "Партизана": коли киян влаштовує результат, вони припускаються помилок. Так пропустили другий гол від сербів, так ледь не подарували гол Дессеру. Бущан фантастично зреагував на удар головою у дальній кут та неймовірним сейвом зберіг свої ворота недоторканими. Захисники дозволили і подачу виконати, і простір під удар знайти. Приємно було чути підтримку від уболівальників, які після цього моменту ще активніше скандували "Динамо".

Старі проблеми заважають результату: чому "Динамо" втратило перемогу над "Рейнджерс". Тактичний огляд матчу ЛЧ

Шотландці грали без центру поля, сміливіше виходили і частіше пасувалися в останній третині. Небезпека приходила з обох флангів, у захист доводилося відходити навіть Бражку. Шовковський до цього моменту не проводив заміни, але коли його механізм почав працювати зі збоями, він оновив центр поля Буяльським та Лонвейком. Це допомогло притримати розвиток чужих атак, хоча від повільнішого темпу підвищилася їх якість.

Статистично "Динамо" вщент програло другий тайм, суперник постійно атакував, у той час як кияни не мали жодного удару. Тиск зростав і дійшов до максимуму на останніх хвилинах, коли команда закрилася супер-автобусом. Але проблема втрати концентрації знову зіграла з нами злий жарт: Вівчаренко програв боротьбу на фланзі, а Попов не встиг за тим самим Дессером і той легко переправив м’яч у наші ворота. Останні секунди стають тріумфальними для шотландців.

1:1 - "Динамо" у дуже важкому матчі втрачає перевагу. Ми реалізували свій головний момент, але дозволили "Рейнджерс". Особлива подяка Бущану: там, де здавалося, що все вже втрачено, він повертав команду до гри, лише наприкінці зустрічі спільна помилка всієї команди дозволила супернику зрівняти рахунок. Наступна гра відбудеться 13-го серпня.

Джерело матеріала
loader
loader