Наближається фінансовий "кінець світу"? Українцям пояснили ситуацію на глобальних ринках
Наближається фінансовий "кінець світу"? Українцям пояснили ситуацію на глобальних ринках

Наближається фінансовий "кінець світу"? Українцям пояснили ситуацію на глобальних ринках

Потрясіння, з якими останніми днями стикнулася глобальна економіка, можуть викликати паніку на економічному ринку, але злети та падіння котирувань акцій, товарів, валют та інших активів відбуваються на ринку регулярно. Тому це не означає кінець фінансового світу.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"). До найрезонансніших новин фінансового світу останніх днів він відніс:

  • найбільше з 2015 року падіння Індексу акцій технологічних компаній;
  • перегляд інвесторами буму на ринку штучного інтелекту;
  • падіння ринкової вартості Nvidia та Apple на $358 млрд та $277 млрд відповідно;
  • падіння індексу S&P500 за 5 серпня на двозначний відсоток від досягнутого три тижні тому історичного максимуму;
  • великі потрясіння на азійсько-тихоокеанському ринку;
  • зростання рівня безробіття у США до майже трирічного максимуму (4,3%);
  • можливість рецесії в США і та необхідність екстреного зниження ставки ФРС.

"Ну майже фінансовий "кінець світу". Тепер вже точно… Насправді маємо справу з абсолютно ринковими механізмами, що має назву "boom and bust cycle" (цикл буму, за яким слідує різкий спад). За стрімкими злетами завжди слідує коригування чи падіння – залежно від масштабів, конкретної ситуації, у певних випадках – політики та реакції регуляторів", – пояснив Гетманцев.

Нардеп нагадав, що перед нинішнім падінням позиції багатьох компаній зростали. Зокрема капіталізація акцій технологічних кампаній збільшувалася на понад $100 млрд доларів на добу. Причому це відбувалося не тільки на фоні реальних і перевірених здобутків, але й поширення у ЗМІ новин про здобутки та перспективи у сферах тих чи інших технологій.

"Жодний злет не буває вічним і безкінечним. Якщо звернемось до минулого – знайдемо на підтвердження цього чимало прикладів", – наголосив Данило Гетманцев.

У 2024 році економісти вже зафіксували низку історичних максимумів різних активів, зокрема акцій, золота, кави та какао-бобів. Часто вартість таких товарів падає так само стрімко, як і злітала:

  • під час буму на ринку іпотечного кредитування забудовник-"початківець" міг за 2-3 роки стати мультимільярдером з портфелем на сотні проектів, а потім в компанії виникали недобудови, судові переслідування та банкрутства;
  • злети нафти до 120 доларів з подальшим падінням у 2-3 рази;
  • на початку пандемії COVID-19 вартість декількох великих фармацевтичних компаній стрімко зростала після новин про наближення створення та запуску масового виробництва вакцини від коронавірусу;
  • у 2024 році японська єна неодноразово оновлювала історичний мінімум і врешті-решт опустилася нижче 160 єн за долар, але у жовтні 2011 року за долар давали менш як 77 єн, у 1981 році – понад 230 єн, у 1971 році – 360 єн;
  • 5 серпня біткоїн котирувався у діапазоні $49,1-59,6 тис. за монету, але за останній календарний рік курс першої криптовалюти злітав до $73,6 тис. і падав до $24,8 тис.

Також Данило Гетманцев нагадав, що наступного дня азійські фондові ринки відіграли переважну частину падіння. Зокрема японський індекс Nikkei 225 після падіння на 13% виріс на 9%, а корейський Kospi після -8,8% напередодні збільшився на 4,5%. Крім того, значно відновилися і основні криптовалюти.  

"Такі історії "злетів і падінь" – звичайна річ. Тому переконаний – поточне ралі на ринку активів може ще підживлюватись, наприклад, на тлі можливого загострення на Близькому Сході –  але фінансового "кінця світу" цього тижня не буде", – наголосив Гетманцев.

Як вже писав OBOZ.UA, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус вважає, що Росія буде інформаційно використовувати падіння глобальних економічних показників у власних інтересах. Втім великого удару по Україні чи по процесах допомоги Україні експерт не прогнозує.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader