Високі ціни, низькі ціни. Чи зможуть українські споживачі розраховувати на вигідну вартість електроенергії
Високі ціни, низькі ціни. Чи зможуть українські споживачі розраховувати на вигідну вартість електроенергії

Високі ціни, низькі ціни. Чи зможуть українські споживачі розраховувати на вигідну вартість електроенергії

Єдиним засобом проти високих цін на енергію є високі ціни на енергію. А засобом проти низьких цін — низькі, стверджує експерт у галузі енергетики Святослав Павлюк. На його думку, саме цінові сигнали змушують споживачів і бізнес рухатися й шукати вихід із ситуації.

Німецька енергетика у неділю показувала цінові рекорди, натякаючи на шлях для України.

Вартість енергії на ринку від 10:30 до 17:30 була відʼємною — в середньому десь мінус 13 євроцентів, але в окремі моменти й до мінус 65 євроцентів за кіловат-годину. Цікаво спостерігати, якими були обсяги закупівель за таких цін — як вони зростали під час падіння ціни та зупинялися за її зростання.

За 6 місяців 2024 року в Німеччині введено в експлуатацію 9,3 Гігават сонячних станцій, до кінця року це перевищить обсяг всієї діючої потужності української енергетики.

Ці цінові стрибки є прямим наслідком диспропорції у розвитку генеруючих, балансувальних і накопичувальних потужностей.

Так от із цього приводу я що хотів сказати… Де-факто єдиним засобом проти високих цін на енергію є високі ціни на енергію. А засобом проти низьких цін — низькі. Саме цінові сигнали змушують споживачів і бізнес рухатися й шукати вихід із ситуації. Саме цінові сигнали запускають інвестиційні потоки. Саме цінові сигнали коригують виробництво і споживання та роблять систему стійкішою. Такий рівень відʼємних цін є нішею для нового бізнесу й однозначно запустить бум накопичувальних технологій і потужностей, які вирівняють такі цінові стрибки.

Що довше Україна буде адміністративно стримувати цінові сигнали для споживачів, то меншою буде стійкість системи та з гіршої стартової позиції ми будемо починати.

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися із позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці "Думки" несе автор.

Джерело

Важливо Ціни, борги, споживання. Що змінює та як впливає дефіцит електроенергії в Україні
Теги за темою
електроенергія
Джерело матеріала
loader
loader