Один із близнюків став веганом, а інший їв м'ясо: вік одного з них зменшився
Один із близнюків став веганом, а інший їв м'ясо: вік одного з них зменшився

Один із близнюків став веганом, а інший їв м'ясо: вік одного з них зменшився

Дослідники помітили цікаві зміни в біологічному віці близнюків, коли вони дотримувалися різних дієт.

Люди тисячоліттями шукають те, що дало б нам змогу жити вічно, повернути старіння назад або хоча б уповільнити його. У новому дослідженні вчені зосередилися на вивченні того, як перехід на веганську дієту у близнюків впливає на їхні біологічні маркери старіння — автори дослідження виявили цікавий зсув, пише IFLScience.

Нове дослідження мало винятково спостережний характер, а його результати були опубліковані в журналі BMC Medicine. Загалом у ньому взяли участь 21 близнюк, один з яких дотримувався веганської дієти, а інший — всеїдної дієти, що включає м'ясо. Загалом експеримент тривав два місяці, а автори дослідження зосередилися на вивченні змін у рівнях метилювання ДНК. Це також стосується того, як епігенетика змінює експресію генів людини. Зазначимо, що підвищене метилювання ДНК також вважається маркером старіння.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Для відстеження метилювання ДНК учені взяли два зразки крові в кожного з близнюків: на вихідному рівні та на восьмому тижні дослідження. Далі зразки порівняли, щоб зрозуміти, чи змінилися й ділянки на веганській дієті порівняно зі всеїдною дієтою за 2 місяці.

Результати дослідження показують, що у близнюків, які дотримувалися веганської дієти, спостерігалося зниження біологічного віку, а також зниження маркерів старіння для серця, гормонів, печінки, а також запальних і метаболічних систем. У близнюків, які дотримувалися всеїдної дієти нічого подібного не спостерігалося.

Вчені зацікавилися питанням, чому це сталося? Оскільки дослідження мало спостережний характер, автори дослідження не можуть з упевненістю сказати, що зміна біологічного віку корелює з веганською дієтою. Вчені вважають, що результати дослідження також можна пояснити втратою ваги, оскільки ті, хто перейшов на веганську дієту, в середньому втратили два кілограми за 2 місяці експерименту.

Тривалість дослідження також означає, що вчені не можуть з точністю стверджувати, що результати залишаться такими ж у довгостроковій перспективі. За словами професора харчування та дієтології Королівського коледжу Лондона Тома Сандерса, тривала веганська дієта, не доповнена вітаміном В12, призведе до його дефіциту, що може спричинити хронічне і часто приховане пошкодження нервової системи.

Попередні довгострокові спостереження веганів також показали несприятливий вплив на щільність кісток. Вчені вважають, це пов'язано з низьким вмістом кальцію і недостатнім споживанням білка.

Таким чином, вчені дійшли висновку, що спостережні дієти показують, що веганська дієта може сприятливо впливати на здоров'я в середньому віці, це не стосується літніх веганів, які, ймовірно, частіше страждають від втрати м'язової маси, низької щільності кісток і неврологічних розладів.

Ба більше, попередні дослідження також показали, що тривалість життя у веганів насправді не відрізняється від тривалості життя тих, хто дотримується всеїдної дієти.

Раніше Фокус писав про те, що вчені знайшли спосіб уповільнити біологічне старіння: досить оселитися в потрібному місці.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader