Під час повномасштабного вторгнення РФ, багато українців стали донорами крові та врятували життя цивільних та військових. Перед донацією потрібно дотримуватися певного харчового режиму – щоб забезпечити безпеку та якість крові. У пресслужбі Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) спільно з ДонорUA розповіли, що треба та не можна їсти перед донацією.
Що можна їсти перед донацією крові
У МОЗ зазначили, що в день донації крові слід пити багато води, компоту з сухофруктів або солодкого чаю.
За декілька годин до донації потрібно з’їсти легкий сніданок: варені крупи на воді чи макарони без додавання вершкового масла. Можна також їсти хліб, сушки, домашні сухарі, вівсяне печиво.
Дозволені нежирні пропарена риба та відварене мʼясо. Проте деякі центри крові просять відмовитися від мʼяса та риби вже напередодні донації – це треба уточнити, коли плануватимете здавати кров.
Після та до донації також необхідно пити достатньо рідини. Також корисно збільшити споживання продуктів з високим вмістом заліза і вітаміном С.
Що не можна їсти перед донацією крові
Необхідно утриматися від вживання:
- За три доби до донації – чорниця.
- За дві доби – копченості, гостра, пряна та смажена їжа; буряк; чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади; алкоголь, енергетичні напої.
- За півтори доби – ковбасні вироби.
- За добу до донації – молочні продукти та яйця; горіхи, фініки та банани; соління.
Що заборонено робити перед донацією крові
У МОЗ пояснили, що якщо людина приймає ліки, може знадобитися припинення прийому деяких із них за 24-72 години до донації. Перш ніж робити це – необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем. Прийом вітамінів також слід поставити на паузу за дві доби перед донацією.
З курінням варто розпрощатися взагалі, але якщо ви курите, утримайтеся від цього щонайменше за дві години до донації та через дві години після.
Перед здачею крові не можна пити каву – принаймні протягом 4-5 годин, а також протягом 12 годин після донації.
Раніше ми писали, які продукти слід обов'язково включити в раціон під час літної спеки.