Що таке бруква і як виростити її вдома на городі
Що таке бруква і як виростити її вдома на городі

Що таке бруква і як виростити її вдома на городі

Вирощування овочів у власному городі – це не лише цікаве, але й доволі вигідне та корисне заняття. Однак у світі безліч рослин, які залишаються недооціненими або навіть невідомими широкому загалу.

Однією з таких культур є бруква. Детальніше про неї та про її вирощування розповів Флористікс Інфо.

Бруква – це дворічна коренеплідна рослина, яка належить до роду капусти родини хрестоцвіті. Вона поєднує в собі найкращі риси ріпи та капусти, що робить її чудовим вибором для тих, хто прагне урізноманітнити свій раціон. На смак вона нагадує ріпу, але є набагато більш поживною.

Посів брукви

Сіють насіння брукви на розсаду приблизно на початку квітня. Перед цим його знезаражують в розчині часнику (25 г часнику та 100 г води) та пророщують.

Далі беруть глибокі ящики, насипають в нього вологий субстрат та закладають насіння на глибину 1-1,5 см з відстанню 2-3 см між ними, а між рядами – 6-7 см. Далі посіви накривають плівкою та тримають при температурі близько 17-18 градусів.

Після того, як з’являться паростки плівку можна зняти та перенести ящик в приміщення з температурою 6-8 градусів. Через тиждень температуру підвищують до 12-15 градусів.

Що таке бруква і як виростити її вдома на городі

Посадка у відкритий ґрунт

У відкритий ґрунт брукву садять приблизно через 40-50 днів після посіву, коли у сіянців сформується 4-5 листочків. Пам’ятайте, що рослина не любить пікірування, тому потрібно бути обережними.

Ґрунт має бути родючим, супіщаним, суглинним або окультуреним торфом, вологопроникним, а також нейтральним, з pH в межах 5,5-7,0.

Гарним рішенням буде саджати брукву після огірків, томатів, бобових, гарбузів, баклажанів, динь, патисонів, кабачків, картоплі.

Заглиблення для розсади повинні розташовуватися на відстані 20 см у ряду, при ширині міжрядь 45-50 см. Перед посадкою гарно полийте лунки та вмочіть корінь кожної рослини в глиняну бовтанку та обріжте частину листочків. Закопуючи розсаду стежте, щоб її коренева шийка не заглибилася в ґрунт.

Через 3-4 місяці після посадки можна буде збирати врожай.

Догляд за бруквою

Після посадки утрамбуйте землю, рясно полийте грядки, а також перші декілька днів захищайте рослини від прямих сонячних променів. Також варто обробити сіянці деревною золою, щоб захистити від хрестоцвітої блішки. Далі догляд за рослиною доволі простий та передбачає підгортання, розпушування міжрядь, прополювання ділянки тощо.

Поливати брукву потрібно 3-5 разів за сезон з приблизною витратою води 10 л на метр квадратний Це вологолюбна культура, але вона погано переносить перезволоження.

Підживлювати рослини перший раз варто гноївкою після поливання ділянки через два тижні після висадки сіянців у відкритий ґрунт. А другий раз – розчином комплексних мінеральних добрив після того, як почне утворюватися коренеплод.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, які рідкісні овочі можна виростити вдома на городі.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader