8 найкращих масел і жирів для схуднення
8 найкращих масел і жирів для схуднення

8 найкращих масел і жирів для схуднення

Насправді, наш організм потребує харчових жирів, особливо здорових масел, для втрати ваги та нормального функціонування. Правильні види жирів і масел допомагають контролювати апетит, покращують метаболізм та сприяють ефективному засвоєнню поживних речовин.

Важливо розуміти, що не всі масла однаково корисні: деякі можуть бути шкідливими, як транс-жири в маргарині, а інші можуть викликати плутанину. Щоб розвіяти міфи про жири та допомогти вам на шляху до схуднення, видання eatthis.com створило цей список найкращих масел на основі їхнього "жирового профілю".

Ці масла мають високий вміст корисних для серця омега-3 жирних кислот, мононенасичених жирів і лауринової кислоти, а також менше омега-6 жирних кислот і насичених жирів, без транс-жирів. Використовуйте ці масла відповідно до рекомендацій для швидкого спалення жиру.

Кокосове масло

Ця тропічна олія, видобута з м’яса свіжих кокосів, є чудовим джерелом середньоланцюгових насичених жирів, таких як лауринова кислота, яка швидко перетворюється в енергію. Замінюючи менш корисні жири, як-от сало та маргарин, на кокосову олію, ви зменшуєте кількість жиру, що відкладається на тілі. Ця олія ідеальна для приготування будь-яких страв, від смаження до випічки. Використовуйте її в печиві, тістечках та млинцях, додавайте в смузі, на тости та до запеченої солодкої картоплі. Уникайте фритюру, оскільки олія руйнується при високих температурах.

Арахісове масло

Арахісове масло багате олеїновою кислотою (OEA), мононенасиченим жиром, що знижує апетит і сприяє втраті ваги. Дослідження Каліфорнійського університету в Ірвайні показали, що цей вид жиру також покращує пам’ять. Завдяки високій температурі димлення, арахісове масло ідеальне для смаження.

Масло авокадо

Ця олія, отримана з пресованого авокадо, багата мононенасиченими жирами, які допомагають підвищити рівень холестерину та зменшити відчуття голоду. Вона містить вітаміни групи В і Е, а також калій, що зменшує здуття живота. Використовуйте її як заправку для салатів або для поливання хліба, риби та піци. Вона також підходить для фруктових салатів.

Масло горіха макадамії

Масло горіха макадамії, яке можна знайти в спеціалізованих магазинах, має найвищий вміст мононенасичених жирів серед всіх масел і високу концентрацію омега-3 жирних кислот. Воно також містить фітостероли, які знижують ризик раку. Використовуйте його для випічки, смаження та приготування в духовці. Для швидкого перекусу змішайте його з скибочками солодкої картоплі та запікайте при 350 градусах до хрусткої скоринки.

Оливкова олія

Оливкова олія першого віджиму може підвищити рівень серотоніну, гормону ситості, і багата поліфенолами, які допомагають боротися з різними захворюваннями, такими як рак, остеопороз і дегенерація мозку. Використовуйте дорогий сорт екстра-віджиму для заправки салатів, овочів і готових страв, а звичайну оливкову олію – для приготування їжі.

Олія волоського горіха

Олія волоського горіха має насичений горіховий смак і може допомогти організму краще реагувати на стрес, знижуючи діастолічний артеріальний тиск. Вона багата поліненасиченими жирними кислотами, які збільшують спалення калорій під час дієти. Використовуйте її для заправок, змішуючи з оцтом, оливковою олією, кмином і приправами.

Олія каноли

Отримана з насіння рослини родини брокколі, олія каноли має майже ідеальне співвідношення омега-6 до омега-3 жирів 2,5:1. Це допомагає боротися з раком, артритом і астмою. Вона також багата альфа-ліноленовою кислотою, яка сприяє підтримці ваги. Використовуйте її для повсякденного приготування їжі завдяки нейтральному смаку та високій температурі димлення.

Лляне масло

Лляне масло містить незамінну жирну кислоту омега-3 (АЛК), яка допомагає підтримувати вагу та знижує ризик серцевих захворювань. Його можна використовувати місцево для лікування синдрому зап’ястного каналу. Додавайте його до салатів або використовуйте замість оливкової олії чи майонезу для приготування соусів.

Раніше OBOZ.UA опублікував список продуктів з високим вмістом калію.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader