П'ятірка українських "суперфудів", які незамінні за поживною цінністю
П'ятірка українських "суперфудів", які незамінні за поживною цінністю

П'ятірка українських "суперфудів", які незамінні за поживною цінністю

Разом з кандидатом біологічних наук Оленою Лівінською ми розповімо про п'ять українських автентичних продуктів, які стоять в одному ряду зі світовими "суперфудами" за своїми корисними властивостями та поживною цінністю.

На відміну від інших категорій, таких як "органічні продукти", термін "суперфуди" не має чіткого наукового визначення та скоріше є маркетинговим поняттям.

Однак він став загальноприйнятим для позначення продуктів, багатих на поживні та корисні речовини.

Часто "суперфудами" вважаються екзотичні продукти, такі як ягоди годжі або насіння чиа. Але українська кухня теж може похвалитися безліччю продуктів, здатних здивувати своїм смаком та поживною цінністю.

Чоловік та жінка їдять
Чоловік та жінка їдять

1. Гречка

Це зерно багате на білок, повільні вуглеводи, клітковину і вітаміни групи В. Воно також містить мідь, залізо, магній, марганець, фосфор, селен і цинк. Гречана каша – не просто смачна страва, а й справжнє джерело поживних речовин.

Гречка / фото: Pixabay
Гречка / фото: Pixabay

2. Буряк

Цей коренеплід багатий на повільні вуглеводи, клітковину, фолієву кислоту і марганець. Буряк містить нітратні сполуки, які допомагають знижувати тиск, а беталаїни мають протизапальні властивості. Борщі, салати і навіть буряковий квас – відмінні способи включити буряки до раціону.

Буряк / фото: Pixabay
Буряк / фото: Pixabay

3. Гарбуз

Помаранчеве диво багате на вітамін А, вітамін С і калій. Гарбузове насіння містить білок, ненасичені жирні кислоти, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Гарбуз універсальний у використанні – його можна приготувати у вигляді супів, салатів, випічки та напоїв.

Гарбуз / фото: Pixabay
Гарбуз / фото: Pixabay

4. Квашена капуста

Цей продукт багатий на вітамін С, вітамін К і молочнокислі бактерії. Заквашування капусти збагачує її коротколанцюжковими жирними кислотами та вітамінами групи В. Квашена капуста – відмінний вибір для салатів та додавання до борщу.

Капуста / фото: Pixabay
Капуста / фото: Pixabay

5. Волоські горіхи

Ці горіхи багаті на білок, клітковину, поліненасичені жирні кислоти, фолієву кислоту, вітаміни В1 і В6, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Вони корисні для серцево-судинної системи і можуть бути додані в салати, соуси та десерти.

Волоські горіхи / фото: Pixabay
Волоські горіхи / фото: Pixabay

Здорове та поживне харчування може бути доступним і смачним. Ці продукти не лише збагачують наш раціон, а й сприяють підтримці здоров'я.

Крім того, Знай.ua повідомляв, до абачки в клярі "зайдуть" краще, ніж літній шашлик: рецепт, який хотіли б знати багато хто

Джерело матеріала
loader
loader