Коли збирати картоплю та як правильно зберегти урожай
Коли збирати картоплю та як правильно зберегти урожай

Коли збирати картоплю та як правильно зберегти урожай

Сезон молодої картоплі уже розпочався, але уже за кілька тижнів настане час збирати весь урожай. Але як визначити, що овоч дозрів і пора прибирати город?

Порадами ділиться видання "Зелена садиба". Точний час збирання залежить від сорту, клімату та погодних умов, які склались в сезоні. Але є і конкретні ознаки, коли настає час збирання врожаю.

Як визначити по рослині, що картопля дозріла

Зазвичай період дозрівання для картоплі настає за 2,5-4 місяці після її висаджування. Ранні сорти потребують менше часу і готові до викопування уже у середині серпня, пізні збирають у вересні.

Щоби визначити, чи готовий ваш врожай, придивіться до стану кущів. У період, коли бульби доходять до потрібного стану,зелень починають в’янути, а стебла лягають на землю. У цей час рослина зосереджується на формуванні бульб і більше не витрачає енергію на підтримку стану зелені.

Якщо на картопляній грядці всі рослини всохли, спробуйте підкопати один кущ. Якщо ви побачите добре сформовані плоди розміру, який відповідає сорту, можна починати викопувати посаджене.

Як правильно копати картоплю

Для збору врожаю обирають суху погоду. Якщо викопувати бульби з вологої землі, вони можуть загнити під час зберігання.

Копають картоплю за допомогою вил чи лопати. Інструмент вводять у землю на глибину приблизно 15-20 см. Із піднятого кому землі вибирають усі картоплинки до найменшої, щоби наступного року картопля не проросла безконтрольно.

Викопані плоди потрібно очистити від землі і добре просушити на свіжому повітрі. Не полінуйтесь витратити на це час, адже від того, як ви просушите картоплю, залежить, як вона буде зберігатись.

Як зберігати картоплю

Оптимальними умовами для зберігання картоплі є прохолода (2-4 градуси) та відсутність світла. В теплому і світлому приміщенні вона проросте.

Повітря у місці, де лежить картопля має бути сухим. У вологих умовах швидко розвивається пліснява.

Також краще тримати врожай коренеплоду окремо від інших овочів чи фруктів. Деякі з них, наприклад яблука, виділяють етилен, який прискорює проростання картоплі.

Час від часу оглядайте врожай. Видаляйте всі паростки, які з’явились. Вони містять соланін – це токсична для людини речовина.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як спека впливає на збирання врожаю моркви.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader