Поїздки на таксі в Україні стануть розкішшю: чому ціни так стрімко зросли
Поїздки на таксі в Україні стануть розкішшю: чому ціни так стрімко зросли

Поїздки на таксі в Україні стануть розкішшю: чому ціни так стрімко зросли

Ціни на таксі в Україні зросли через зменшення кількості водіїв, зниження їх заробітків та зростання затратної частини, що пов'язано з впливом війни і домінуванням кількох великих онлайн-компаній на ринку. Водіям працювати стало невигідно, що призвело до погіршення якості та безпеки послуг.

Про це розповів голова правління Всеукраїнської ГО "Українська таксомоторна асоціація" Андрій Антонюк в ефірі КИЇВ24. Однією з головних причин зростання цін на таксі є домінування на ринку кількох великих онлайн-компаній.

"Ринок таксі повністю контролюють кілька онлайн компаній. Як було 99% незаконних таксі, так вони і лишились. Громадян привчили, що у них повністю вільний ринок. Якщо в вашому районі три машини і десять замовлень, то тариф в цю секунду має бути втричі вищий", – зазначає Андрій Антонюк.

Війна в Україні також має значний вплив на ринок таксі. Зокрема, війна призвела до нестабільності курсу гривні та зростання цін на паливо. "Зросла затратна частина: вартість обслуговування автомобіля, паливо зросло на 30-40%. Затратна частина виросла, сама послуга подорожчала незначно. Водіїв не вистачає, мобілізація", – підкреслює експерт.

Одним з ключових наслідків війни є зменшення заробітків таксистів. "Заробітки таксистів за час війни зменшилися. За часи війни зросла затратна частина. Вартість обслуговування авто зросла, бо запчастини імпортні, а курс гривні впав. Паливо зросло на 20-30%. Затратна частина виросла, а послуга зросла не суттєво. Заробітки таксистів впали", — зазначає Андрій Антонюк.

Також він вказує на те, що водієм працювати не вигідно. "Заробітки впали, все менше йдуть сюди професіоналів. Водієм працювати не вигідно. Вигідно працювати цим онлайн-компаніям. У них комісія сягає 25%. Вони не вкладаються у бензин та обслуговування. Тому їх заробітки зросли, а водіїв впали", – зазначає Антонюк.

Зростання цін на таксі та зниження заробітків водіїв мають серйозні наслідки як для ринку, так і для споживачів. "Таксі ставатиме менше, воно ставатиме менш якісним і небезпечним", – застерігає Андрій Антонюк.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні Uklon, Bolt та Uber майже повністю витіснили традиційні служби таксі. Вони, на відміну від переможених конкурентів, не отримують ліцензію, офіційно не працевлаштовують своїх робітників і часто навіть не перевіряють їх. OBOZ.UA вивчив роботу трьох найпопулярніших сервісів та розповідає про їхні головні недоліки.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader