Китай не хоче купувати російський скраплений газ без знижок
Китай не хоче купувати російський скраплений газ без знижок

Китай не хоче купувати російський скраплений газ без знижок

Китай вимагає знижок на газ

Компанія "Новатек", яка є найбільшим виробником скрапленого природного газу в Росії, з квітня змогла знайти покупців на свій газ у КНР, оскільки санкції ускладнили експорт з проєкту "Арктик СПГ-2".

Водночас "Новатеку" довелося знизити ціни. Попри те, що проєкт „Ямал СПГ", як і сама компанія, не перебувають під санкціями США, китайські покупці все одно очікують знижок, оскільки це російський вантаж.

Китай уже отримує газ із Росії за значно зниженою ціною. У 2024 році ціна трубопровідних поставок складатиме 260 доларів за тисячу кубометрів, що на 35% менше, ніж платять інші європейські клієнти "Газпрому" (400 доларів за тисячу кубометрів).

Газ за внутрішніми цінами

Проєкт "Сила Сибіру-2", який Кремль активно просуває до Пекіну, передбачає, що Китай наполягає на отриманні газу за внутрішньоросійськими цінами, що становить близько 60 доларів за тисячу кубометрів – вчетверо менше, ніж "Газпром" отримує зараз.

Більшість китайського імпорту СПГ з Росії з початку великої війни надходить з Ямалу, що належить "Новатек" та "Сахалін Енерджі", що контролюється "Газпромом".

Теги за темою
Китай газ Економіка
Джерело матеріала
loader
loader