Бум на альтернативну енергетику: чи врятують вітряки та сонячні станції Україну від колапсу
Бум на альтернативну енергетику: чи врятують вітряки та сонячні станції Україну від колапсу

Бум на альтернативну енергетику: чи врятують вітряки та сонячні станції Україну від колапсу

На тлі вкрай важкої ситуації з електропостачанням в Україні, що виникла через дії країни-терориста Росії, увагу суспільства все більше привертає тема відновлювальних джерел енергії. Наша країна має природний потенціал для застосування енергії вітру та сонця, що не поступається потенціалу більшості країн Європи, а в деяких регіонах навіть перевершує його. Чи може альтернативна енергетика врятувати ситуацію в Україні? Так, може. Це підтверджують останні тенденції.

Незважаючи на війну, відновлювальна енергетика в Україні стрімко розвивається. Звісно, з певними нюансами. Триває будівництво нових вітростанцій, а попит на сонячні панелі створив бум, за ними буквально шикуються черги.

Більш детально про те, як і коли вітер та сонце зможуть підставити українцям плече в цій складній ситуації, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Чи достатньо в Україні вітру та сонця, аби отримувати електрику у великих обсягах?

За словами голови правління Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова, вітропотенціал в Україні дійсно непоганий. Середньорічна швидкість вітру в Україні досягає 7-8 м/с на висоті 120 м, що є "дуже гарним показником". "Не кожна європейська країна може похвалитись таким потенціалом".

За його словами, хороша новина в тому, що цей потенціал розосереджений по всій території, тобто вітер необхідної швидкості є скрізь. "Водночас варто розуміти, що швидкість різниться від регіону до регіону та залежить від багатьох факторів. Найкращий вітровий потенціал на півдні України, частина якого наразі тимчасово окупована. Проте через війну українські девелопери відкрили для себе захід, де вітровий потенціал не гірший", – додав він.

Для будівництва вітроелектростанцій також розглядається і Закарпаття з досить непоганим потенціалом. "Але там територія для будівництва більш обмежена через наявність природоохоронних зон, які необхідно оминати".

А що із сонячною енергетикою? Голова правління Асоціації сонячної енергетики України Владислав Соколовський запевнив, що і тут усе чудово. "Потенціал України є дуже великим. Він перевищує потенціал деяких країн Європи".

Вітровий і сонячний потенціал різних регіонів України можна дізнатися на цифровій платформі Re-Explorer. Для цього достатньо ввести координати тієї чи іншої ділянки.

Чи можуть сонячні та вітрові електростанції врятувати енергетику України, що зазнала важких втрат?

"Через війну ми отримали нову доступну територію, з якою в будь-якому випадку потрібно буде щось робити, включно з тією, де розташовані потужності традиційної енергетики, які не підлягають відновленню", – сказав Андрій Конеченков.

За його словами, вітростанції не такі вразливі для ворожих ракет, як ті ж ТЕС. "Ворог може знищити централізовану теплову електростанцію, що, власне, і робиться, проте вітрову електростанцію знищити неможливо, оскільки вона має децентралізований характер. Вітрові турбіни розташовані на відстані 500-700 метрів одна від одної. Так, можна пошкодити одну-дві турбіни. Проте станція продовжуватиме працювати. До того ж заміна чи ремонт вітрової турбіни набагато швидші ніж теплової станції", – сказав він.

Водночас велику роль у критичній ситуації з електрикою може відіграти й сонячна енергетика. "В Україні ніколи не було відключень електроенергії влітку. Якби у нас було достатньо сонячної генерації, цього літа вона б нас повністю врятувала, ми б проходили літо взагалі без відключень, а восени та взимку це була б хороша підтримка, сонячна енергетика підставила б плече", – наголосив Владислав Соколовський.

Проте варто також орієнтуватися на рішення, які вже було ухвалено на рівні держави або які заплановано ухвалити. Зокрема, йдеться про Національний план з енергетики та клімату до 2030 року, згідно з яким Україна має досягти 27% частки відновлювальної енергетики у загальному кінцевому споживанні, а також про Енергетичну стратегію до 2050 року, яка передбачає, що Україна до 2030 року збільшить частку ВДЕ до 30%, а у 2050 році вироблятиме понад 90% електроенергії з безвуглецевих джерел. Очікується на ухвалення Національного плану дій з розвитку відновлюваних джерел енергії.

В Україні справжній бум на малі сонячні електростанції

Через колосальні проблеми з електрикою українці почали активно встановлювати сонячні станції для забезпечення власних потреб, розповів Владислав Соколовський. Якщо до 2020 року в Україні будувалося багато промислових сонячних електростанцій, аби генерувати електроенергію у великих обсягах і продавати її, то зараз це стало фактично невигідно, адже "дія зеленого тарифу фактично закінчилася – він суттєво зменшився, і наразі він нижчий, ніж середня вартість електроенергії на ринку". Отже, на сьогодні акцент робиться на генерацію електроенергії для власних потреб.

Середня і мала генерація, тобто генерація для власних потреб, може бути доцільною у будь-якому регіоні України. Якщо ж ідеться про відносно великі сонячні електростанції – 10, 20 і більше мегаватів – із метою продажу електроенергії, то їх краще будувати у сонячних регіонах, уточнив глава правління Асоціації сонячної енергетики.

Бум на альтернативну енергетику: чи врятують вітряки та сонячні станції Україну від колапсу

"Деякі підприємства будують відносно невеликі сонячні електростанції для самоспоживання, як правило, з акумуляторними батареями. Здебільшого вони не продають електроенергію в мережу. Або продають, якщо є зайва, – це називається "активний споживач". Власники домогосподарств установлюють сонячні станції на дахах будинків, щоб забезпечити свої потреби. Це так звана децентралізована генерація", – повідомив Владислав Соколовський.

Із середини травня на ринку спостерігається справжній бум на сонячні станції.

"У компаніях, які здійснюють інсталяцію, замовлення можна зробити лише на чотири місяці наперед. Проєктанти просто фізично не встигають проєктувати сонячні станції, адже спочатку треба створити проєкт, а вже потім закупляти під нього обладнання. Обладнання і панелі наразі також у дефіциті – черга щонайменше на місяць вперед", – пояснив глава правління Асоціації сонячної енергетики.

У червні Кабмін ухвалив постанову №673 про надання фінансової допомоги фізичним особам для встановлення у власних домогосподарствах установок генерації електроенергії потужністю до 10 кіловатів. Громадяни зможуть оформлювати цільові безвідсоткові кредити на суму до 480 тисяч гривень на придбання та встановлення сонячних чи вітрових станцій. Найближчим часом буде відібрано банки, через які населенню надаватимуть кредити, держава відшкодовуватиме відсоткову ставку.

Встановлення сонячної станції, порівняно з іншими джерелами отримання енергії, може бути ефективним рішенням. Вони відносно легко монтуються і не потребують значної уваги під час експлуатації. "Один з оптимальних варіантів для приватного будинку – сонячна електростанція на даху з акумулятором плюс газ. Узимку це дуже серйозно допомагає, а в деякі дні рятує. Але це не панацея", – попередив він.

Навіть під час війни в Україні будують вітроелектростанції

За два роки війни три українські компанії додали до енергомережі 238 МВт нових вітроенергетичних потужностей. Ідеться про "Еко-Оптіму" (яка ввела в експлуатацію Сколівську ВЕС на 54,6 МВт у Львівській області), Elementum Energy (яка добудувала другу чергу Дністровської ВЕС в Одеській області потужністю 60 МВт) і ДТЕК ВДЕ (яка в Миколаївській області ввела в експлуатацію першу чергу Тилігульської ВЕС потужністю 114 МВт). Причому "Еко-Оптіма" поставила вітрові турбіни вже під час воєнного стану, що створило позитивний прецедент на ринку, розповів Андрій Конеченков.

"Ринок не зупиняється і продовжує розвивати нові потужності", – наголосив він. Так, станом на сьогодні на різних етапах перебуває понад 50 вітроенергетичних проєктів загальною потужністю близько 7 ГВт.

Зокрема, будуються друга черга Тилігульської ВЕС потужністю 384 МВт, Полтавська ВЕС від ДТЕК потужністю 650 МВт, вітропарк "Островський" на кордоні Львівської і Закарпатської областей від компанії УК "Вітряні парки України" та інші ВЕС.

Бум на альтернативну енергетику: чи врятують вітряки та сонячні станції Україну від колапсу

Станом на сьогодні понад 78% виробників вітроелектроенергії працюють на вільному ринку та мають намір продовжувати роботу, оскільки це дає певну прогнозованість продажу згенерованої електроенергії та отримання виплат. Водночас на ринку досі є певні проблеми й виклики, наявність яких дещо нівелює всі переваги. Наразі в Енергетичному співтоваристві розробляють дорожню карту для українського сектору ВДЕ, яка має врегулювати більшість проблемних питань.

Не варто також забувати, що "досі актуальним є питання воєнних ризиків і ризиків країни. Національні та міжнародні компанії, інвестори та їхні проєкти потребують ефективних механізмів страхування і захисту", – наголосив глава правління Української вітроенергетичної асоціації.

І, нарешті, для розвитку галузі потрібні робочі руки. "Всі розуміють важливість мобілізації для нашої країни, але є ті професії, від яких напряму залежить життєдіяльність галузі, в якій більша половина працівників – чоловіки, а якщо говорити про технічну частину, то це всі 100%. Отже, наша позиція: вітроенергетичні підприємства мають і надалі бути максимально укомплектовані персоналом", – підсумував Андрій Конеченков.

Джерело матеріала
loader