Гроші за світло: чому українцям не можна дорікати за те, що вони не платили за електрику
Гроші за світло: чому українцям не можна дорікати за те, що вони не платили за електрику

Гроші за світло: чому українцям не можна дорікати за те, що вони не платили за електрику

Телеменеджер Робан Вибрановський не погоджується з докорами на адресу українців, які нібито десятиліттями не платили за електрику справжню ціну. І стверджує, що чергове підвищення цін на електрику не змінить енергоринок, допоки не відбудуться його справжні реформи.

Дуже поважаю Святослава Павлюка, в нього є чітке розуміння необхідності ринкових цін на електрику. Але дозволю собі не погодитися з тезою, що "ми не платили за електрику десятиліттями"

Ми платили і платимо. Просто нам не показували справжню ціну. Це правда, що десятиліттями ми платимо "за електрику" в платіжці значно менше, ніж вона коштує. Але нічого нізвідки не береться.

Ми платили за це, купуючи товари, бо до запровадження ринку населення субсидував бізнес. І втрачали конкурентні можливості з сусідами.

Ми платили з бюджету, який покривав дешевий газ, з якого робились дешеві тепло та електрика.

Ми платили з втрачених можливостей державних підприємств, які покривають різницю сьогодні. І платитимемо за побудову "атомних блоків", які "от-от з’являться". Насправді не зʼявляться, але ми заплатимо.

Важливо Тарифи на комуналку в Україні: чи зростуть ціни до кінця 2024 року

Ми платили послабленням політичної системи, яку купували монополісти, яким було вигідно продовжувати неприродні стосунки на ринку електроенергії.

Просто всього не бачили або не хотіли бачити. Тому рішення проблеми не може полягати лише в піднятті цін. Підняття цін — умова необхідна, але недостатня. Доведено попередніми підняттями цін. Після першого підняття не трапилося нічого, після другого підняття запитувати, куди пішли гроші, не можна, бо Міненерго називає російськими пропагандистами всіх, хто ставить додаткові питання.

Без прозорості у використанні коштів і реформування енергетичного сектору підвищення цін не приведе до бажаного результату. Необхідно забезпечити, щоб ці гроші дійсно інвестувалися в розвиток інфраструктури, модернізацію і підвищення ефективності системи, а не витрачалися на підтримку неефективних структур або потрапляли в корупційні схеми. Тільки так можна забезпечити стабільний і прозорий ринок електроенергії, що працюватиме на користь як громадян, так і економіки загалом.

Автор висловлює особисту думку, яка може не співпадати із позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці "Думки" несе автор.

Джерело

Важливо В Україні зросли тарифи на світло: експерт пояснив, як це вплине на продовольчий кошик громадян
Джерело матеріала
loader