В Україні з’явиться новий податок
В Україні з’явиться новий податок

В Україні з’явиться новий податок

В Україні планується введення податку на підсолоджену воду протягом наступних трьох років. Це нововведення, ймовірно, призведе до підвищення цін на широко споживані газовані та сокові напої. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

Акциз на підсолоджені цукром напої є частиною національної стратегії доходів до 2030 року.

Податок на солодкі напої планують запровадити ще з минулого року, коли у Верховній Раді було зареєстровано два відповідні законопроєкти:

  • №9032-1 — через зміни до Податкового кодексу запроваджує ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин обсягом 0,1 євро (близько 4 грн) на один літр напою;
  • №9033-1 — визначає, що отримані від сплати податку кошти планують спрямувати на реалізацію програм із запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також на підтримку програми дитячого харчування у школах.

Міністерство охорони здоров’я підтримує введення акцизу на солодкі напої, вказуючи на зв’язок їхнього частого споживання з розвитком діабету, набором зайвої ваги, ожирінням та іншими проблемами, що не завдають шкоди здоров’ю. Часто один літр таких напоїв містить більше добової норми цукру.

Інші податкові ініціативи в бюджетній декларації включають скасування пільг з податку на прибуток для компаній, поетапне наближення ставок акцизного податку на тютюнові вироби та пальне до рівня Європейського Союзу, а також гармонізацію податкових пільг і знижених ставок ПДВ відповідно до директив ЄС.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader