/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F765f99d3acbd8e6bf4578d965a445679.jpg)
Від кохання до забуття: як італійці розлюбили популярну приправу
Сучасні італійці вважають, що коріандр — спеція іноземного походження, проте це помилка. Давньоримські кухарі використовували його у кулінарії, а насіння коріандру знаходили по римських городищах у всій Європі.
Коли ми думаємо про італійські трави, кінза або коріандр, як правило, не є чимось першим, що спадає на думку. Однак римські кухарі V століття н. е. цінували як насіння, так і листя коріандру для приготування різноманітних страв, пише Atlas Obscura.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
У кулінарній книзі Пеллегріно Артузі 1891 року "Наука на кухні та мистецтво добре харчуватися", наріжному камені сучасної італійської кухні, коріандр з'являється дуже рідко, що свідчить про зменшення його використання з часом.
Історикиня Каріма Моєр-Ноккі зазначає, що хоча коріандр все ще можна знайти в деяких італійських стравах, його використання різко скоротилося з часів Римської епохи.
Коріандр має багату історію, його вирощували по всій Європі, Азії та Північній Африці. Римляни, під впливом грецької кухні, широко використовували коріандр.
Пліній Старший відзначав його широке вирощування в римському Єгипті, а археологи знаходили насіння коріандру на римських городищах по всій Європі, що свідчить про його споживання всіма соціальними класами.
З часом різні фактори призвели до згасання популярності коріандру в Італії. На це вплинули германські племена, які не використовували його, а також вирощування відносно недалеко, що применшували престиж коріандру проти інших привезених з далеку спецій. Середньовічні італійці поділяли спеції на "солодкі" та "міцні", і коріандр належав до останніх, що призвело до зменшення його використання.
До епохи Відродження листя коріандру майже зникло з італійської кухні, хоча насіння й далі використовували, особливо в солодощах, таких як конфітюр. Становлення Франції як кулінарного лідера в XVII столітті ще більше вплинуло на італійську кухню, надаючи перевагу свіжим травам, а не сушеним спеціям.
Важливо Хотіли зупинити легендарного раба-повстанця: знайдено давньоримську стіну з оповідей про СпартакаСьогодні багато італійців сприймають коріандр як іноземну приправу, що демонструє те, як еволюціонують харчові вподобання. У той час як такі трави, як базилік, стали невіддільною частиною італійської кухні, коріандр залишається всього лиш приміткою в її історії.
Раніше Фокус писав про залишки дерев епохи еоцену, які дослідники виявили за Полярним колом.
А також ми розповідали про докази існування забутого середньовічного королівства у Західному Сассексі, які виявили дослідники.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F9932801baa1339295ac8ca1f5ac6d8c2.jpg)
Стародавня українська страва: рецепт засипаної капусти
Один із районів Праги хоче підвищити туристичний податок у чотири рази
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F0c7f0b91d515beca0f63f773a0894020.jpg)
Кривава повня хробака 14 березня 2025 року: що варто зробити
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F1d2966c8c7fdd7268a0b09773590b8f2.jpg)
Довірлива людина чи скептик: відкрийте свою природу за допомогою тесту
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F65%2Fb6aceb981dd66a1404da25db79fa5377.jpg)
Де в Києві насолодитися ідеальними бранчами: топ локацій для пізніх сніданків
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F3f6d607e2a47ec7bb3fa572af6f8ecbc.jpg)
На лівій чи правій: на якій руці категорично не можна носити годинник
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F8a390c2d4384c3ddf3c00d384d9d7671.jpg)