Можна взагалі не поливати: названо квітку, що ідеально підходить для літнього саду
Можна взагалі не поливати: названо квітку, що ідеально підходить для літнього саду

Можна взагалі не поливати: названо квітку, що ідеально підходить для літнього саду

Кожен садівник і душі мріє про рослину, яку можна було би посадити у своєму саду і взагалі не доглядати, а вона би при цьому цвіла і буяла. В умовах України можна виростити щонайменше одну таку квітку – нолану або, як її ще називають чилійський дзвоник.

Розквітає нолана майже одразу, як встановлюється стабільне тепло, і радує квітами впродовж всього літнього сезону. А от поливати її практично не треба. OBOZ.UA розповідає детальніше про квітку.

Вигляд та походження

Походить рослина із Південної Америки, в основному Чилі та Перу, і відноситься до родини пасльонових, тобто є родичкою картоплі і баклажанів. Існують однорічні та багаторічні види. У садах як правило вирощують однорічники.

Чашечка квітки має вигляд трубчастого дзвіночка. Цвіте нолана різними відтінками блакитного, рожевого, яскраво-червоного або білого. Існують десятки сортів рослини, які можна комбінувати між собою на клумбі, створюючи барвисті композиції.

Умови вирощування

Оскільки у природі нолана росте у пустельному кліматі, то і в саду вона не любить затінку. Якщо посадити рослину у напівзатіненому місці, вона зацвіте, але цвітіння не буде рясним.

Коли рослину вирощують через розсаду, важливо забезпечити їй тривалий, не менше 8 годин світловий день. В інакшому разі паростки занадто витягнуться і можуть стати нежиттєздатними.

Всі види нолани полюбляють легкі і добре дреновані ґрунти. При цьому кислотність значення не має, а от поживні види, як суглинки та чорноземи, будуть заважкими для неї. Тому ділянку під висаджування нолани потрібно поліпшувати піском.

Поливу рослині не треба. Надмір вологи її може навіть убити. Вносити додаткову воду потрібно, лише якщо літо видалось посушливим і дощів немає взагалі. Підгодовувати нолану добривами не треба. Із шкідників вона найбільше страждає дві попелиць та павутинного кліща.

Вирощування нолани

Оптимальний спосіб розмноження рослини – це вирощувати її з насіння. Найкраще висівати його приблизно за 4-6 тижнів до того, як мають припинитись нічні заморозки. У цей час насіння висівають на розсаду. Переносять квітку у відкритий ґрунт, коли нічні температури стануть стабільно плюсовими. В такому разі рослина зацвіте уже на початку літа.

Відстань між рослинами має складати 20-30 см, щоби квітка мала куди розвиватись. Але при пересаджуванні потрібно мати на увазі, що стебло нолани дуже ламке, тому з нею треба поводитись акуратно.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як зробити так, щоби лаванда цвіла двічі за сезон.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader