Квітка, про яку мріють всі: як виростити вдома естетичний ранункулюс
Квітка, про яку мріють всі: як виростити вдома естетичний ранункулюс

Квітка, про яку мріють всі: як виростити вдома естетичний ранункулюс

Ранункулюс або жовтець – це чарівна квітка, яка може прикрасити будь-який будинок своїм яскравим і барвистим цвітінням. Вона має велику популярність, адже її доволі легко виростити в домашніх умовах.

Посадка та догляд за ранункулюсом не потребує надмірних зусиль, але, як і будь-яка рослина, він має свої особливості й потреби. Про оптимальні умови для жовтця розповіло видання Яскрава клумба.

Ранункулюс, який також називають жовтець – це невисока рослина близько 30 см заввишки, що має невеликі густі, махрові квітки. В домашніх умовах їх можна виростити як з насіння, так і з бульби.

Ґрунт

Ґрунт для жовтця повинен бути нейтральним, легким, вологомістким та пухким. Уникайте важких і щільних субстратів. Перед посадкою полийте землю розчином фунгіциду.

Насіння

Схожість у насіння ранункулюса доволі низька, тому варто дотримуватися деяких умов при його посадці.

Посів зазвичай проводять в кінці лютого. Тоді в ґрунт висівають насінини та накривають їх плівкою. Проростають квітки при температирі від 15 до мінус 17 градусів. Посіви варто тримати в освітленому місці та регулярно провітрювати. Через 2-3 тижні плівку можна зняти. Пікірувати рослину можна після появи двох пар справжніх листків. Перше цвітіння можна очікувати через 2 роки.

Квітка, про яку мріють всі: як виростити вдома естетичний ранункулюс

Бульби

Якщо саджати бульби ранункулюса, то цвітіння можна побачити через 2 місяці. Вдома це роблять з лютого по квітень.

Перед посадкою кореневища потрібно замочити в воді на 8-10 годин. Туди можна додати трохи фунгіцидів, щоб вберегти рослину від захворювань. Також пам’ятайте, що бульби дуже крихкі, тому варто бути обережними.

Як саджати бульби

Візьміть горщик глибиною 20 см. На дно покладіть дренаж та засипте його землею так, щоб вона не доходила до краю горщика на 5-7 см. Розташуйте кореневища бульбами вниз та засипте їх ґрунтом так, щоб він покрив їх не більше ніж на 1 см. В один горщик рекомендовано висаджувати декілька рослин на відстані 10 см одна від одної.

Потім помірно поливайте жовтець відстояною водою кімнатної температури так, щоб волога не потрапляла на листя чи квітку. Уникайте пересихання ґрунту та надмірного зволоження.

Де поставити горщик

Ранункулус варто ставити в добре освітлені місця. Гарно підійдуть східне та західне підвіконня або сторона тераси. Однак в спекотні сонячні дні варто захищати рослину від прямих сонячних променів.

Підживлення

Підживлювати рослину варто раз на два тижні. Використовуйте органічні комплексні мінеральні добрива з мікроелементами. Чергуйте їх через раз.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як виростити вдома на городі арахіс та в чому головні проблеми.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader