SpaceX почала продавати компактні антени Starlink Mini
SpaceX почала продавати компактні антени Starlink Mini

SpaceX почала продавати компактні антени Starlink Mini

Компанія SpaceX почала розсилати окремим клієнтам пропозиції придбати нову компактну супутникову антену Starlink Mini за ціною $599. Це значно вище, ніж $250-$300, на які раніше натякав генеральний директор SpaceX Ілон Маск (Elon Musk).

Starlink Mini значно менша за розмірами, ніж стандартна антена Starlink, і може легко поміститися в рюкзаку. Вона оснащена вбудованим Wi-Fi роутером і роз’ємом для підключення до електричної мережі. Також Mini підтримує живлення від зовнішнього зарядного пристрою або пауербанка через USB-C, якщо потужність джерела живлення становить мінімум 100 Вт, повідомляє PCMag. Щоправда для цього буде потрібно придбати додатковий кабель від SpaceX.

Starlink Mini не тільки менший за розмірами, а й пропонує скромнішу швидкість передавання даних — трохи більше 100 Мбіт/с (порівняно зі швидкістю до 200 Мбіт/с у стандартної моделі), зате щомісячна плата за доступ до інтернету через Mini становитиме всього 30 доларів.

Поки що замовити цю компактну антену можуть тільки жителі США, які отримали спеціальне запрошення від SpaceX. При цьому компанія позиціонує поточну високу ціну в $599 як тимчасовий захід через обмеження виробничих потужностей. У майбутньому планується значно знизити вартість пристрою, особливо для регіонів з нерозвиненою інтернет-інфраструктурою.

Крім ціни, є й інші обмеження для власників Starlink Mini. Зокрема, їм належить тільки 50 Гбайт трафіку на місяць для мобільного роумінгового інтернету територією США. Кожен наступний гігабайт коштуватиме 1 долар. Інші умови свідчать, що користувачам заборонено використовувати міні-тарілку в русі або припиняти щомісячну послугу роумінгу.

Схоже, що незважаючи на компактні розміри і привабливу ціну за трафік, нова антена Starlink Mini поки не є повноцінною заміною стандартної моделі. Однак у міру розширення виробництва та інфраструктури SpaceX обіцяє зробити Mini більш доступною і функціональною. Продажі пристрою стартували в США.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader