США відключили від долара "Московську біржу": торги припиняються 13 червня
США відключили від долара "Московську біржу": торги припиняються 13 червня

США відключили від долара "Московську біржу": торги припиняються 13 червня

"Московська біржа" з 13 червня не проводитиме торги доларом та євро. Причина – потрапляння під санкції США.

Про це повідомили на самій біржі. Зазначивши:

  • на валютному ринку та ринку дорогоцінних металів торги здійснюватимуться за всіма інструментами, за винятком валютних пар із доларом США та євро;
  • на фондовому та грошовому ринках, ринку стандартизованих похідних фінансових інструментів (СПФІ) торги також здійснюються за всіма інструментами – "за винятком інструментів із розрахунками у доларах США та євро";
  • на терміновому ринку торги проводитимуться у звичайному режимі.

Водночас там стверджують, що нібито мають "весь необхідний інструментарій для забезпечення безперебійності торгів в умовах підвищеної волатильності". Включно з:

  • дискретними аукціонами;
  • механізмами оперативної зміни ризик-параметрів.

Нагадаємо: OFAC (Office of Foreign Assets Control, підрозділ Мінфіну США, що відповідає за правозастосування в галузі санкцій) вніс Московську біржу, Національний кліринговий центр (НКЦ) та Національний розрахунковий депозитарій (НРД) до списку санкцій.

Також OFAC видав ліцензію на згортання операцій з Мосбіржею, НРД та НКЦ терміном до 13 серпня. Інша ліцензія встановлює аналогічний дедлайн на вихід із їх цінних паперів.

Зі свого боку, в російському Центробанку повідомили, що угоди з доларом та євро продовжать укладатись. Однак лише на позабіржовому ринку.

Крім того, зазначили там, "компанії та громадяни можуть продовжувати купувати та продавати долари та євро через російські банки". Кошти ж у доларах та євро на рахунках та вкладах громадян та компаній, запевняється, "залишаються збереженими".

Як повідомляв OBOZ.UA, на початку 2024 року більше третини росіян помітили зниження власного рівня життя за два роки повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Проблеми виникають не лише з рівнем доходів, а й з доступністю важливих товарів.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader