Про це повідомляє директор аналітичного центру "Ресторани України" Ольга Насонова агентству "Інтерфакс-Україна".
"Уже є певний досвід роботи ресторанів в умовах відключень. Насамперед, більшість уже має генератори, тому працюють і без електрики. Dark kitchen (ресторани, в яких доступна тільки опція на винос - ІФ-У) також мають генератори. Якщо в районі з відключенням у всіх електроплити - зростають і відвідуваність, і самовивіз", - сказала вона.
Насонова додала, що в умовах відключень електроенергії сервіс доставки, на відміну від самовивозу, не зростає. "Часто одночасно з електроенергією дуже швидко зникає зв'язок, тому зробити замовлення й отримати його проблематично. Але однозначно зростає самовивіз", - уточнила експерт.
Читайте також: Енергетики пояснили, що Київ відключають більше через кондиціонери — "Укренерго" вирішили провести їх закупівлю
Вона також відзначила феномен кафе-коворкінгів. "Генератори, що працюють біля кав'ярні, незважаючи на дирчання, приваблюють людей. Значить, кав'ярня працює, можна поїсти-випити та попрацювати. Кількість тих, хто працює у ресторанах під час відключень, також збільшується", - сказала експертка.
Створена 2021 року Національна ресторанна асоціація України до липня 2022 року об'єднувала понад 100 учасників, 370 ресторанів і кафе, в управлінні - 164 тис. кв. м