Міненерго звинуватило британське видання Financial Times у поширенні ІПСО та наративів Росії
Міненерго звинуватило британське видання Financial Times у поширенні ІПСО та наративів Росії

Міненерго звинуватило британське видання Financial Times у поширенні ІПСО та наративів Росії

5 червня у британському виданні Financial Times вийшла стаття під назвою "Росія знищила більшу частину енергетики України" (Russia has taken out over half of Ukraine power generation), яка має ознаки інформаційно-психологічної операції, має маніпулятивний характер та просуває наративи ворога. Про це повідомили у Міністерстві енергетики України.

- У статті використовуються посилання на анонімні джерела в українському уряді. Це ставить під сумнів достовірність наданої інформації, адже вона не підтверджена офіційними джерелами. Аудиторія має розуміти, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними, - йдеться у повідомленні.

У Міненерго зазначають, що неназваний представник української влади у статті стверджує, що нібито "ми повинні готуватися до життя в холоді й темряві". Таке твердження спрямоване на поширення страху та паніки серед населення.

- У статті міститься неправдива інформація, яка подається як факт. Зокрема констатується, що 31 травня було ухвалено рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення у 2 рази. Це є відвертою брехнею і маніпуляцією. Адже розмір тарифу збільшився на 63% і є велика різниця між 60 та 100%. Щоб надати матеріалу видимість достовірності, у статті змішуються правдиві та фальшиві дані та містяться апелювання до емоцій читача, - кажуть у Міненерго.

У міністерстві наголошують, що зараз в українському інфопросторі значно збільшилась кількість інформаційних вкидів, пов’язаних з темою енергетики, які мають ознаки ІПСО і спрямовані на створення соціальної напруги, залякування українців і формування недовіри до дій влади. Тож просять не поширювати неправдиві наративи й дезінформацію, підігруючи ворогу, і не спекулювати на чутливій для суспільства темі, а довіряти лише офіційним джерелам інформації.

  • 3 червня голова компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що поточного тижняситуація в енергосистемі України буде ще складнішою, ніж в останні дні травня. На це впливають відразу три фактори. 
  • Україна повернулася до графіків відключень світла 14 травня через ракетні удари Росії з 22 березня по 8 травня. Під час цих атак було пошкоджено всі великі теплові та гідроелектростанції країни. 

Джерело матеріала
loader