Що таке крем шантильї та як його приготувати правильно
Що таке крем шантильї та як його приготувати правильно

Що таке крем шантильї та як його приготувати правильно

Коли призвичаїтеся, то обов'язково приготуйте смачні тістечка з цим кремом. Наприклад профітролі.

Крем шантильї (Crème Chantilly) — це збиті з цукром вершки, в які додають ваніль, або солодкий лікер.

Рецепт дуже простий. Але готувати його обов'язково навчають у всіх кулінарних школах. Використовують крем шантильї як начинку для профітролів, еклерів, для прикрашання тортів і десертів.

Вважається, що першим збив крем шантильї знаменитий кухар Франсуа Ватель, який служив принцу Конде. І який наклав на себе руки, коли вчасно не привезли свіжу рибу до візиту короля Людовика XIV.

5 важливих правил приготування шантильї

  • Для шантильї підходять тільки вершки жирністю не менше 30%.
  • Вершки, миска для збивання, а краще ще й вінчик мають бути дуже холодними.
  • Щоб вершки не нагрівалися в процесі збивання (особливо вручну), миску краще поставити в ємність із льодом.
  • Цукрову пудру краще додавати, коли вершки вже перетворяться на пишну масу.
  • Щойно вершки добре триматимуться на віночку, слід зупинитися, інакше у вас вийде вершкове масло.

Профітролі з кремом шантильї

Інгредієнти:

  • вода — 120 мл;
  • сіль — за смаком;
  • молоко — 150 мл;
  • цукор — за смаком;
  • пшеничне борошно — 110 г;
  • шість яєць;
  • вершкове масло — 180 г;
  • збиті вершки — 150 мл
  • стручок ванілі.

Спочатку приготуйте заварне тісто для профітролів: закип'ятіть воду, додайте 30 грам вершкового масла, сіль, цукор за смаком, додайте 70 грам борошна і варіть ще 10 хвилин. Зніміть із вогню, потім по черзі вбийте три яйця за допомогою міксера, викладіть порційно тісто на деко і випікайте за 190 градусів 15 хвилин.

І готуйте крем шантильї: 3 яйця змішайте зі 150 грамами цукру і 40 грамами борошна. Молоко закип'ятіть, змішайте з насінням ванілі та налийте його в яєчну суміш, процідіть і варіть ще 10 хвилин. Наприкінці додати 150 грамів масла. Збийте вершки та вмішайте їх у ванільний крем.

Наповніть профітролі кремом, посипте цукровою пудрою і подавайте.

Читайте також:

Торт "Вулкан": готуємо незвичайний і дуже смачний десерт (відео)

Неополітанські пончики зепполе: рецепт солодких карнавальних ласощів

Рецепт пирога з ревенем: що таке ревінь і як його готувати

Джерело матеріала
loader
loader