Мобілізація в Україні: у Раді пропонують пом'якшити покарання для ухилянтів
Мобілізація в Україні: у Раді пропонують пом'якшити покарання для ухилянтів

Мобілізація в Україні: у Раді пропонують пом'якшити покарання для ухилянтів

Законопроєкт пропонує чотири види покарань замість позбавлення волі. Передбачається, що це дозволить державі зекономити ресурси та навіть дещо поповнити бюджет.

16 травня в Україні зареєстрували законопроєкт про "встановлення не пов’язаних з позбавленням волі видів покарань" за порушення закону про мобілізацію. Деталі відомі з його картки на порталі Верховної Ради.

Ініціатором законопроєкту є Анатолій Бурміч — народний депутат, який був обраний у 2019 році як член партії "Опозиційна платформа — За життя" (нині забороненої в Україні).

У пояснювальній записці йдеться, що за ухилення від мобілізації в Україні передбачений лише "єдиний та при цьому найбільш суворий вид покарання" — позбавлення волі на 3-5 років. Зазначається, що факт ухилення від призову не робить людину небезпечною для інших, а застосування інших покарань дозволить зекономити ресурси та навіть отримати додаткові надходження до бюджету.

Пропонується замість ув’язнення встановити такі види покарань:

  • штраф на 3-5 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів (від 51 до 85 тисяч гривень);
  • громадські роботи на 160-240 годин;
  • виправні роботи на один-два роки;
  • обмеження волі на один-два роки.

За прогнозом Бурміча, прийняття законопроєкту "дозволить забезпечити економію бюджетних, матеріальних та людських ресурсів держави, сприятиме зниженню дефіциту кадрів на ринку праці (в період воєнного стану та після його завершення) та збереженню завдяки цьому економічної активності підприємств (в тому числі і тих підприємств, що прямо або опосередковано виробляють товари, виконують роботи, надають послуги для потреб оборони та національної безпеки України), зміцненню економіки, наповненню державного та місцевих бюджетів тощо". Він наголосив, що це дозволить Україні вивільнити додаткові ресурси для таких проблемних питань як, наприклад, забезпечення обороноздатності та нацбезпеки.

Нагадаємо, нардеп Ярослав Железняк повідомив, в Україні можуть поставити легкові автомобілі на військовий облік. Водночас новий закон про посилення мобілізації забороняє виїзд машин, що стоять на обліку, за кордон та переміщення їх між областями.

Працівник ТЦК Віктор Всякий розповів, у яких випадків українців забирають у військкомати та кому загрожує розшук.

Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader