Дозволи на експорт виробленого з України до Європейського Союзу мають 8 виробників морозива та 43 підприємства, які виготовляють іншу молочну продукцію. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.
Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук нагадав, що Україна послідовно імплементує законодавство ЄС, у тому числі, й секторальне, та впроваджує кращі європейські практики в агровиробництво та переробку сільськогосподарської сировини.
«Стосується це і стандартів якості та безпечності молочної продукції. 51 виробник (8 – морозива і 43 – інших видів молочної продукції) мають дозволи та можливості експорту до Євросоюзу. Сподіваюся, таких підприємств ставатиме все більше», – сказав Ткачук.
Сприятиме цьому, зокрема, спрощення процедур сертифікації та державного нагляду і контролю в частині безпечності та якості продукції молочного сектору.
Для цього Держпродспоживслужба, за словами очільника відомства, взяла курс на цифровізацію процесів та пришвидшення адміністративних процедур.
«Крім того, плануємо розширювати можливості використання системи TRACES NT (онлайн-платформи Єврокомісії із сертифікації та підтримки експорту/імпорту/транзиту тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів, кормів для сертифікації вантажів – ред.), до якої ми приєдналися у співпраці з Європейським Союзом. Бачимо, що це справді полегшило міжнародну торгівлю в різних сферах, зокрема, і в молочній», – додав Ткачук.
Він також нагадав, що спільно з Мінагрополітики Держпродспоживслужба втілює програму контролю сирого молока, якою передбачені еквівалентні європейським процедури ризикорієнтованого контролю через регулярний моніторинг та періодичні перевірки сировини. Це гарантує якість продукції, яка переробляється і в подальшому експортується з України.