Тероборонівець знайшов столітній предмет та передав експонат до краєзнавчого музею
Тероборонівець знайшов столітній предмет та передав експонат до краєзнавчого музею

Тероборонівець знайшов столітній предмет та передав експонат до краєзнавчого музею

Селяни тривалий час стародавній предмет використовували, щоб утрамбовувати на дорозі ґрунт, оскільки не знали подробиці щодо його походження.

Солдат тероборони Володимир знайшов стародавній гарман, сільськогосподарський інструмент для обмолоту зерна, який застосовувався до XX століття, в одному з селищ Бериславського району. Подробиці у Facebook повідомив Херсонський обласний краєзнавчий музей.

Чоловік почав розпитувати місцевих мешканців щодо історії предмета. Йому розповіли, що гарман знайшли за межами селища. Стосовно його призначення не здогадувалися. Його використовували, щоб утрамбовувати на дорозі ґрунт.

Важливо "Знайшов купу золота": чоловік виграв $837 тисяч після "віщого" сну (фото)

Володимир вирішив зв’язатися з представниками музею та взяв на себе організацію транспортування важкого предмета до Херсона. Співробітники установи висловили вдячність за переданий артефакт.

"Кожного дня ми переконуємося, що українські військові – найкращі в світі! Вони не тільки мужні, а й освічені, дбають про нашу безпеку і збереження культурної спадщини України", – йдеться у дописі.

Що таке гарман

Гарман – кам'яне або бетонне знаряддя для молотьби. Тік, на якому застосовували коток, також називався гарманом.

Гармануванням називали молотьбу з допомогою гамана. Гарманували завдяки коням, що приводили котки в рух.

Коток для молотьби в Україні був відомий уже з XVII століття. Поширення серед українських мешканців відбулося у період принаймні ХІХ — початку XX ст., зокрема у областях, де вирощували пшеницю та інші хлібні злаки. Його використання набагато полегшувало молотьбу. Альтернативним способом була молотьба кіньми, які ходили по розстелених снопах по колу.

Нагадаємо, 12 квітня чоловік знайшов у стінах свого будинку 111-річну капсулу часу. Власник будинку займався переплануванням, коли будівельники продемонстрували йому незвичайну знахідку. Те, що було всередині, здивувало чоловіка.

Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
loader
loader