"Наразі ефект недостатній": директор Центру досліджень енергетики закликав українців більше економити електроенергію. Відео
"Наразі ефект недостатній": директор Центру досліджень енергетики закликав українців більше економити електроенергію. Відео

"Наразі ефект недостатній": директор Центру досліджень енергетики закликав українців більше економити електроенергію. Відео

Хоча українців доволі часто закликають економити електроенергію, наразі ефект від такої економії складає лише 2-3%. Так відбувається тому, що українці знаходяться "в стадії магічного мислення", ввжає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Есперт у подкасті OBOZ.Talk зауважив, що про це треба відверто говорити. Якщо українці реально почнуть економити світло, це може врятувати від відключень електроенергії взагалі в країні.

"Українці поки що ще в стадії магічного мислення. Всі думають, що якимось чином воно саме полагодиться. Українці все ще вірять, що електрика буде незалежно ні від чого. На жаль, ні. І на жаль, без допомоги самих українців енергосистема зараз не впорається", – запевнив фахівець.

За словами Харченко, в країні приблизно 10 мільйонів споживачів. І якщо кожен з них у пікові години "мінімізує своє спілкування з електричним чайником", загальна потужність, яку українці зможуть зекономити, складе 2 чи 2,5 гігавати. Мова, звичайно, не лише про чайники, "мінімізувати своє спілкування" потрібно з усіма речами, що живляться від мережі.

"Така економія вже може врятувати від відключень в принципі в країні. Але тільки в тому сценарії, що ми всі, кожен з нас буде в пікові години пригадувати, що треба менше споживати електроенергії і вимикати або не використовувати певні електроприбори", – запевнив Харченко. Він уточнив, що мова йде лише про прилади, які багато споживають, і лише у чотири "пікових" години – 7 та 9 години ранку та 19 і 22 година ввечері.

Зараз Україна перекриває дефіцит потужності з допомогою європейських країн.

"Польща, Словаччина, Румунія, Угорщина, з якими в нас є з'єднання, надають нам аварійну допомогу, надають електроенергію в складних ситуаціях. Але треба розуміти, що коли споживання зросте, то цієї допомоги не буде достатньо", – наголосив експерт. Він підкреслив, що тоді і почнуться обмеження споживачів.

Також проблему можна вирішувати на рівні місцевої влади. Харченко навів у приклад Харків та Одесу, які "зрозуміли, що робити". Тобто реба встановлювати так звані газопоршневі двигуни, які одночасно виробляють електроенергію і тепло. Вони здатні генерувати від 1,5 до 5,7 МВт потужності електроенергії, а через іх відносно невеликий розмір, прилади можна встановлювати приховано або взагалі у сховищі.

"Але цим треба займатися, бо мова йде про досить суттєві гроші. До того ж, щоб встановити кожну встановку, потрібна кваліфікована команда і десь півтора або два місяці інтенсивної роботи", – зауважив експерт.

Щодо таких газопоршневих приладів, то на думку Харченко, у бізнеса аби убезпечити виробництво від відключень "фактично немає іншої альтернативи". Також треба врахувати, що це не лише просто економія мережевого споживання, а взагалі окупний проєкт. Тобто він заощадить певні гроші.

Як повідомляв OBOZ.UA, нардепи прогнозують складну ситуацію з енергозабезпеченням українців взимку. Причина – ускладнення загальної ситуації у системі через російські обстріли. Вихід там бачать у підвищенні тарифу на світло для населення – стверджується, що це допоможе провести ремонти пошкодженого обладнання.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader