Банкам заборонили приймати в заставу дрони та тепловізори: НБУ запровадив нові правила
Банкам заборонили приймати в заставу дрони та тепловізори: НБУ запровадив нові правила

Банкам заборонили приймати в заставу дрони та тепловізори: НБУ запровадив нові правила

Національний банк України (НБУ) заборонив банкам та іншим фінансовим установам приймати в заставу за кредитами дрони, тепловізори та інші товари подвійного використання. Це рішення прийняте з метою запобігання можливих загроз національній безпеці, відповідно до рішення РНБО.

Про це повідомив НБУ. "Національний банк заборонив банкам і небанківським  фінансовим установам здійснювати активні операції з фізичними особами, предметом забезпечення за якими є товари подвійного використання", – йдеться у повідомленні.

НБУ прийняв рішення про заборону банкам та іншим фінансовим установам приймати в заставу за кредитами певний спектр товарів, що мають потенційне використання військовими цілями або подвійного призначення. Ця ініціатива, оголошена пресслужбою регулятора, відображає стратегічний курс на зміцнення контролю та запобігання недопущенню можливих загроз національній безпеці.

Згідно з рішенням, схваленим правлінням НБУ у постановах №51 та №53 від 2 травня, відповідні зміни набувають чинності з 4 травня. Спрямовані вони на регулювання обігу товарів, включених до Єдиного списку товарів подвійного використання, що становить чутливу сферу з точки зору безпеки країни. Саме в цей список увійшли дрони, тепловізори та інші аналогічні товари, які можуть потенційно використовуватися в військових операціях.

НБУ відзначає, що ці кроки сприяють виконанню рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року, яке спрямоване на протидію негативним наслідкам, що можуть виникнути внаслідок функціонування азартних ігор в мережі. Таким чином, заборона на приймання в заставу певних товарів є одним із заходів, спрямованих на збереження стабільності та безпеки фінансового сектору країни.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні очікується значне підвищення заробітних плат внаслідок невідповідності між попитом та пропозицією, що стимулює конкуренцію серед роботодавців. Прогнозується, що у 2025 році реальна заробітна плата українців перевищить довоєнний рівень.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader