Обіграв "зірку" з РФ: 10-річний українець переміг на Чемпіонаті світу з шахів
Обіграв "зірку" з РФ: 10-річний українець переміг на Чемпіонаті світу з шахів

Обіграв "зірку" з РФ: 10-річний українець переміг на Чемпіонаті світу з шахів

Олексій Наконечний переміг у семи партіях 11 суперників, а чотири партії закінчив нічиєю. Перед останнім туром сталися перегони з учасником із Шотландії, але й тут Олексійко переміг. І вже після останнього туру стало зрозуміло, що він — переможець.

Олексій Наконечний з Трускавця Львівської області вийшов переможцем на чемпіонаті світу зі швидких шахів, обігравши 11 суперників і "зірку" шахового майбутнього Росії, який виступав у нейтральному статусі. Про це батько чемпіона Ігор Наконечний розповів 30 квітня в інтерв’ю виданню "Українська правда. Життя".

До такої тріумфальної перемоги на чемпіонаті світу зі швидких шахів (рапід) U10 в Албанії юний український шахіст готувався і технічно, і психологічно. І хоча Олексія разом з татом відмовляли від чемпіонату через участь спортсмена ворожої країни, сімейна команда вирішила виграти, і це було, з їхнього погляду, беззаперечно.

Батько Ігор Наконечний згадує, як говорили: там будуть росіяни, там під прапором ФІДЕ виступатиме нова "зірка" російських шахів у цій віковій категорії Роман Шогджиєв з Калмикії. Вони ж разом з Олексійком вирішили, що нехай "нейтральний" буде другим, а ось вони стануть першими.

"У цьому турнірі нам довелося зіграти з ворожою країною, а там проживає хлопчина, якому пророкують світове чемпіонство і якого називають найбільшим талантом сучасності в шахах серед молодих. Я знав, що рано чи пізно ми з ним зустрінемося", — підкреслює батько українського чемпіона.

Фото: З відкритих джерел
Фото: З відкритих джерел

Олексій Наконечний переміг у семи партіях 11 суперників, а чотири партії закінчив нічиєю. Перед останнім туром сталися перегони з учасником із Шотландії, але й тут Олексійко переміг. І вже після останнього туру стало зрозуміло, що юний шахіст з України — переможець.

"На чемпіонаті світу з рапіду Олексій чудово виступив. Був у стартовому списку 7-м за рейтингом і посів 1-е місце без поразок — це круто! Суперники серйозні, різний стиль гри. Там були чемпіони своїх країн", — розповідав тренер хлопчика Андрій Зазуляк.

Він зазначив, що звісно підготовка була досить серйозною: нові дебюти, аналіз гру суперників, пошук їхніх слабких місць. Але результат — безумовний. За словами тренера, зараз Олексій трохи перепочине, а потім знову повернеться до турнірів. Наприкінці травня він може зіграти на чемпіонаті у Кракові, а в кінці червня поїде на командний чемпіонат Європи в Грецію.

Шлях до успіху Олексія Наконечного

Хлопчик почав професійно займатися шахами нещодавно — у 2021 році. Талант помітив його батько, хоча до шахів не мав жодного стосунку — раніше працював артистом балету Львівської опери.

"Я побачив, що загальні групові заняття — це вже замало для Олексія. Йому потрібна серйозна підготовка. Почали роботу у 2021 році з одним тренером, дійшли до рівня другого розряду. Потім перейшли до іншого тренера. Основні успіхи відбулися вже з ним — минулого року Олексій став чемпіоном України", — згадує батько.

Фото: З відкритих джерел

Андрій Зазуляк, тренер з Кременчука, почав займатися з Олексієм у вересні 2022 року онлайн. Саме Зазуляк опікується технічною частиною підготовки Олексія: відпрацьовує з хлопцем мітельшпілі, ендшпілі, різні прийоми, грають італійську, іспанську партії, ферзевий гамбіт, навіть додали атаку торре. Батько відповідає за психологічну підготовку сина.

"Олексій уже має майже 2,5 тисячі очок в онлайн-шахах. Іноді він грає в шахи по 4-5 годин на день, а у "шкільні" дні намагається виділити хоча б годину-дві, щоб зіграти кілька партій", — розповідає батько.

Ігор Наконечний ділиться досвідом про те, що раніше шахісти самі визначали, наскільки вдалою була гра. Тепер все це робить комп’ютер, водночас є можливість проаналізувати за допомогою гаджету гру, прорахувати точність ходів тощо.

Батько хлопчика наголошує, що шахи — це серйозний і виснажливий спорт. Дорослі турніри – це змагання з призовими фондами в сотні тисяч доларів. Однак останнім часом і дитячі турніри стали надскладними — "стеля" здібностей дуже підвищилася.

"Якщо хтось вважає, що діточки грають слабо, то, повірте мені, вони часто грають сильніше, ніж дорослі. Діти мають свіжі знання і нічого зайвого в голові, крім самої гри. У них дуже високий рівень", — каже Ігор.

І ділиться своїми планами щодо майбутнього хлопчика, проте додає, що всі поїздки на чемпіонати відбуваються власним коштом. Єдина поїздка, яка оплатила Львівська обласна шахова федерація, згадує батько чемпіона, — це була Словенія. Тож, на думку Ігоря, держава все ж таки має більше цікавитися своїми молодими талантами.

"У Трускавці взагалі немає турнірів з шахів. Ми їдемо до Львова на турніри open, де грають усі. Дякую Львівській шаховій академії, яка організовує величезну кількість турнірів у місті. Але коли ти дворазовий чемпіон України та чемпіон світу, хочеться, аби хтось звернув на це увагу", — підсумовує батько Олексія Наконечного.

Важливо Дзюдоїстка Білодід взяла "золото" на чемпіонаті Європи з дзюдо (фото, відео)

Нагадаємо, Фокус писав, що в Парижі не будуть раді спортсменам з Росії та Білорусі на Олімпійських іграх, які відбудуться у французькій столиці цього літа. Відповідну заяву зробила міська голова Парижа Анн Ідальго під час свого візиту до Києва.

Крім того, Фокус повідомляв, що спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади-2024 у Парижі.

Теги за темою
Україна чемпіонат України
Джерело матеріала
loader
loader