В Охматдиті пересадили кістковий мозок 6-річному Ромі з Донеччини: у хлопчика виявили рак крові
В Охматдиті пересадили кістковий мозок 6-річному Ромі з Донеччини: у хлопчика виявили рак крові

В Охматдиті пересадили кістковий мозок 6-річному Ромі з Донеччини: у хлопчика виявили рак крові

У столичному Охматдиті маленькому Ромі з Курахового Донецької області пересадили кістковий мозок від родинного донора – старшого брата, який воює за Україну.

Від дня успішної трансплантації минуло два місяці, всі показники зараз в нормі. Але дитину, родина якої жила під постійними артилерійськими обстрілами, ще чекає неабияке випробування.

Війна, поранення старшого брата на фронті, смерть мами, рак

Йому ще не сказали, що мами більше немає. І їхнього дому більше немає.

Все відбулося якось стрімко: велика війна, щодня обстрілюване Курахове.  22-річний брат Роми Віктор пішов на фронт — і в листопаді 2022-го отримав поранення. За два тижні після того від крововиливу у мозок помирає уві сні мама хлопчика.

Згорьований 45-річний батько Віктор-старший став помічати, що Роман слабне з кожним днем. Був упевнений, це від стресу — після одного з обстрілів хлопчик тремтів навіть від звуків перфоратора.

Про смерть мами Ромі не сказали, щоб не ускладнити його стан. Дитина досі думає, що мама поїхала на заробітки.

Але за два тижні батько все ж змушений був привести молодшого сина, якому ставало все гірше, до лікарні. Діагноз був несподіваним і прозвучав як вирок, – рак крові.

Близько року дитина проходила лікування у Дніпрі. Начебто ситуація покращилася і тато видихнув полегшено. Але невдовзі – рецидив.

Донором кісткового мозку став старший брат

Рома потребував пересадки кісткового мозку. І вперше від встановлення діагнозу родина зібралася гуртом. Старшого брата Віктора відпустили з фронту у відпустку, сестричка приїхала від бабусі з Рівного. Всі разом з главою родини Віктором-старшим здали аналізи, щоб визначити, хто з трьох найрідніших Ромі людей може стати донором.

Віктор-молодший підійшов на сто відсотків.

Від дня успішної трансплантації минуло два місяці. Тепер на хлопчика чекає реабілітаційний період, що триватиме до року.

Рома приходить на обстеження в Охматдит регулярно – двічі на тиждень. Завдяки підтримці рідних та друзів хлопчик знаходить у собі сили та продовжує жити.

Батько Віктор вірить, Рома здолає всі труднощі і таки переможе ракові клітини, надто ж тепер, коли старший брат додав йому сил для боротьби.

Віктор водить молодшого сина в кіно і парки, малює з ним аквареллю, читає Ромі свої вірші. Попереду у малюка мусить бути довге щасливе життя. Віра батька в це безмежна.

Джерело і фото: Reporters

Джерело матеріала
loader
loader