Відсутність підтримки України створить світ війни: відомі американці звернулись до Конгресу США
Відсутність підтримки України створить світ війни: відомі американці звернулись до Конгресу США

Відсутність підтримки України створить світ війни: відомі американці звернулись до Конгресу США

Понад 35 американських митців, активістів, артистів, науковців, серед яких – Барбара Стрейзанд, Шон Пенн, Тімоті Снайдер, звернулись до Конгресу США із проханням допомогти Україні перемогти у війні.

Відповідне публічне звернення із закликом до американського парламенту відомі особи зробили через сайт CNN.

Звернення артистів та науковців до Конгресу США

Колектив закликав Конгрес США “зробити правильний вибір” у питанні підтримки України.

Зараз дивляться

– Українці борються за своє існування. На території, яку Росія окупувала, вона катує українських громадян, викрадає українських дітей та вбиває українських лідерів. На території, до якої Росія може дотягнутися своєю зброєю, вона завдає ударів по цивільному населенню та рятувальникам. Російські ракети, безпілотники та бомби руйнують церкви та пам’ятники Голокосту. Російська окупація загрожує українським мусульманам, кримським татарам, – йдеться на початку звернення.

Група з акторів, активістів та науковців нагадала, що російське політичне керівництво відкрито заявляє, що їхньою метою “є знищення української держави та ліквідація українців як народу”.

– Російські пропагандисти майже щодня погрожують геноцидом. Прямо зараз Росія використовує ракети і планерні бомби, щоб знищити старовинне і красиве місто Харків, в якому колись проживало 1,5 млн людей, так само, як Росія знищила Маріуполь, Алеппо і Грозний, – йдеться у зверненні.

Колектив з американців нагадав Конгресу, що українці “також борються за нашу безпеку і за свободу кожного з нас”.

– Опираючись російській диктатурі, вони показують, що демократія може захистити себе. Захищаючи свої кордони, вони захищають міжнародний порядок і стримують хаос. Воюючи з Росією наодинці, вони захищають Європу. Показуючи, наскільки важкими є наступальні операції, українці роблять війну Китаю в Тихому океані менш імовірною. Ведучи звичайну війну проти ядерної держави, вони роблять розповсюдження ядерної зброї та ядерну війну менш імовірними, – йдеться у зверненні.

Також вони вказали, що українські Збройні сили захищають не тільки Україну, але й базові американські інтереси, а саме ЗСУ “роблять те, що американці не можуть зробити для себе самі”.

Поглинаючи всю російську атаку, вони унеможливлюють інші війни в Європі. Вони стримують Китай, жодним чином не провокуючи Пекін. Показуючи, що ядерній державі можна протистояти, вони вчать інші країни, що їм не потрібно створювати ядерну зброю. Протягом двох років українці захищали нас і власний народ, – йдеться у повідомленні.

Митці та активісти переконані, що більшість американців це розуміють і хочуть допомогти Україні, як і більшість обраних представників Конгресу теж це розуміють.

– Але ми підводимо українців. Минуло вже понад 470 днів відтоді, як Конгрес прийняв закон на підтримку України. Це більша частина часу з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року. За час нашої бездіяльності Росія відновила свою армію. Вона готує новий наступ, випробовуючи Україну по всьому фронту і незаконно використовуючи хімічну зброю, щоб вибити українських солдатів з окопів, – йдеться у зверненні.

Колектив наголосив, що у випадку, “якщо Росія прорветься”, тоді “це буде наша провина”. Саме тоді американці “зрозуміють, що втратили”.

Все, що Україна робить для нас, може бути перекреслено. Якщо Україна зазнає поразки, ми опинимося в набагато небезпечнішому світі. Це буде світ, де ми можемо очікувати війни в Європі та війни в Азії. Світ, в якому Росія може відрізати Близький Схід та Африку від продовольства, яке зараз постачає Україна. Світ без правил і світ, повний ядерної зброї. І тоді буде занадто пізно зробити те, що зараз здається простим: допомогти союзнику, який веде боротьбу за своє життя, ухваливши відповідний закон у Конгресі, – йдеться у зверненні.

Група з американців нагадала, що для підтримки України парламенту США треба витратити “приблизно п’ять центів з кожного долара” Пентагону, що є дріб’язком у порівнянні із загальним бюджетом Сполучених Штатів. Тим паче, що більша частина цієї допомоги, так чи інакше, залишається в Америці.

– Ми не повинні підвести наших союзників. У всьому світі всі, хто дивиться на нас, вважають, що Україна – це легкий вибір для нас. Це демократія, а ми стверджуємо, що підтримуємо демократії. Її солдати роблять для нас те, що ми не можемо зробити самі. Україна бореться сама, а не просить американські війська. Те, що Америка повинна зробити для підтримки України, є мінімальним. Якщо ми не зможемо виконати свої зобов’язання перед Україною, ніхто не повірить, що ми будемо підтримувати когось із наших союзників у майбутньому. Це послабить нас і створить світ війни, – наголошують митці та активісти.

Водночас підписанти звернення вказують, що “українці – вражаючі союзники”, які добре воюють на розтягнутому фронті.

– Вони очистили Чорне море від російського флоту, що дозволило українському сільському господарству годувати Близький Схід і Африку. Вони розробили і розгорнули власну зброю. Вони роблять все, що в їхніх силах, і щодня несуть болючі людські втрати. Але для продовження боротьби їм потрібні речі, які можемо надати лише ми, – пишуть публічні особи.

Колектив підбиває підсумок у своєму зверненні до Конгресу США і вказує, що українці дають Сполученим Штатам шанс.

– Шанс для американців зробити правильні речі, для них, для нас, для порядності, для людяності. Україна може захистити себе і принести стабільність у всьому світі. Якщо ж ми дозволимо Україні програти, ми накликаємо катастрофу для них і катастрофу для себе, – йдеться у зверненні.

Відомі американці нагадали, що цього тижня Конгрес США повернувся до сесії, але часу в України обмаль, а “нові небезпеки можуть з’явитися дуже швидко”.

– Разом ми закликаємо Конгрес зробити правильний вибір – прямо зараз. Підтримайте Україну, – йдеться в останніх словах звернення.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader