Швейцарія хоче провести саміт миру в середині червня
Швейцарія хоче провести саміт миру в середині червня

Швейцарія хоче провести саміт миру в середині червня

Швейцарія планує провести Глобальний саміт миру щодо конфлікту в Україні в середині червня. Очікується, що у заході візьмуть участь до 100 країн.

Саміт миротворчості може відбутися 16-17 червня. Однак наразі не відомо, скільки лідерів прийме участь у цьому заході, адже ключовим питанням є участь Китаю.

Згідно з Bloomberg, для Швейцарії важлива участь Китаю, оскільки Берн прагне, щоб саміт заслуговував на довіру. За словами представників України, присутність Китаю на зустрічі має важливе значення, оскільки Пекін впливає на Москву.

Зазначається, що Міністерство закордонних справ Швейцарії утримує тісні контакти з країнами глобального півдня, які також можуть відіграти важливу роль у залученні Росії до цього процесу. Дипломати Швейцарії обговорюють питання співпраці з Китаєм, Індією, Бразилією, ПАР і Саудівською Аравією.

Щодо місця проведення саміту, за даними Bloomberg, він може відбутися у місті Люцерн, після проведення чотирьох зустрічей радників з національної безпеки в Україні. Остання з таких зустрічей відбулася в Давосі на початку цього року.

Під час Глобального саміту миру, який був запропонований президентом України Володимиром Зеленським під час саміту G20 у листопаді 2022 року, планується обговорення “формули миру” для зупинки конфлікту в Україні. Участь у заході планується на рівні глав держав. Цей процес включає більше 80 держав і міжнародних інституцій.

Очікується, що офіційне оголошення про проведення саміту надійде від кабінету міністрів Швейцарії найближчим часом.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader