На зірвання підтримки України з боку США працює ціла фабрика російських тролів – WP
На зірвання підтримки України з боку США працює ціла фабрика російських тролів – WP

На зірвання підтримки України з боку США працює ціла фабрика російських тролів – WP

З початку дебатів у Конгресі США щодо виділення Україні додаткових коштів так звана фабрика російських тролів працює на те, щоб цьому завадити і розпалити антиукраїнські настроїв.

Про це свідчать внутрішні документи Кремля, якими поділилася з виданням The Washington Post європейська розвідувальна служба.

Російські тролі націлені на підтримку України з боку США

В рамках цієї кампанії російські політтехнологи і тролі написали тисячі сфабрикованих новин, постів у соцмережах і коментарів, які пропагують американський ізоляціонізм, викликають страх за безпеку кордонів країни.

Зараз дивляться

Наприклад, одна з таких фабрик тролів поширювала коментарі “не більше 200 символів від імені жителя передмістя великого міста”, який нібито не підтримує військову допомогу Україні, і вважає, що гроші повинні бути витрачені на захист кордонів Америки, а не України.

Таких документів у розпорядженні WP більше ста. Вони датуються періодом з травня 2022 року до серпня 2023-го року і надані виданню для викриття пропагандистських операцій Кремля, спрямованих на підрив підтримки України в США, а також їх масштабів та методів.

Ці файли стали частиною серії витоків, які дають рідкісне уявлення про паралельні зусилля Москви, спрямовані на послаблення підтримки України у Франції та Німеччині, а також на дестабілізацію самої України, – мовиться в публікації.

Тобто Росія нарощує пропагандистські операції в межах другого фронту, який для неї майже такий же важливий, як і військова кампанія в Україні – особливо з урахуванням того, що схвалення Конгресом подальшої допомоги стало критично важливим для здатності Києва продовжувати оборонятися, зауважує автор публікації.

Згідно з документами, кремлівські боти в межах кампанії намагаються зобразити президента України Володимира Зеленського корумпованим, наголошують на кількості мігрантів, які перетинають кордон США і Мексики, закликають фінансувати охорону кордонів замість будь-якої допомоги Україні, а також стверджують, що так звані білі американці найбільше програють через допомогу Києву.

Багато з них містять метадані, які вказують на те, що публікації були написані членами команди, що працює на Іллю Гамбашидзе – керівника московської PR-компанії Агентство соціального дизайну.

Минулого місяця США наклали санкції на Гамбашидзе за його участь в “іноземній кампанії шкідливого впливу” за вказівкою Кремля, включно зі створенням сайтів, які видавати себе за легітимні ЗМІ в Європі, що є частиною кампанії, яку західні офіційні особи назвали “Двійник”.

– За словами аналітиків і колишніх американських чиновників, ця кампанія є частиною ширшої стратегії, яка ґрунтується на майже 10-річних зусиллях Кремля, спрямованих на те, щоб посилити голоси популістських політиків, які виступають проти глобальної ролі США, – пише WP.

Керівник Центру аналізу загроз Microsoft Клінт Воттс зауважує, що вплив російської програми за останнє десятиліття можна побачити в дебатах у Конгресі США щодо допомоги Україні.

– Раніше ви б ніколи не почули від політиків у США, що Україна недостатньо важлива, і ми не будемо підтримувати НАТО, – пояснив він.

Пропаганда РФ проникла до Конгресу

Перед цим голова Комітету з розвідки Палати представників Майк Тернер заявив, що та ускладнює процес ухвалення чергового пакету військової допомоги.

За його словами, у цьому питанні з ним солідарний і конгресмен від Республіканської партії Майкл Маккол.

 

Джерело матеріала
loader
loader