Мільярди доларів США: в Україні оцінили збитки енергосистеми без урахування останньої атаки
Мільярди доларів США: в Україні оцінили збитки енергосистеми без урахування останньої атаки

Мільярди доларів США: в Україні оцінили збитки енергосистеми без урахування останньої атаки

Точні збитки після атаки 22 березня все ще невідомі, оскільки атака була дуже масштабною

Повномасштабна війна з російськими терористами завдала українській енергосистеми, яка неодноразово ставала мішенями російських терактів, мільярдних втрат. Без урахування ракетної атаки 22 березня, коли постраждав ДніпроГЕС у Запоріжжі, енергосистема України зазнала понад 11,5 млрд доларів США збитків.

Про це заявила заступник міністра енергетики Світлана Грінчук в ефірі національного телемарафону. Таку цифру вивели українські спеціалісти у співпраці зі Світовим банком.

"Ми активно співпрацювали зі Світовим банком, який проводив глобальне дослідження збитків саме енергетики внаслідок атак. І за час війни, не враховуючи останню атаку, це було 11,5 млрд доларів. Думаю, ця остання атака також оцінюватиметься великими сумами, можливо мільярдами доларів, тому що було завдано багато збитків", – сказала вона.

Грінчук додала, що збитки після атаки 22 березня ще не порахували. Ця атака була однією з наймасштабніших у війні, було атаковано багато об'єктів енергетики по всій території України – об'єкти генерації та розподілу, системи передачі електроенергії. Майже мільйон українців внаслідок теракту залишився без електрики, найважче – на Харківщині.

"У Харкові та Харківській області, де враження були дуже великі та швидко відновити електроенергію неможливо. Наразі відбувається розбір завалів, оцінка можливості ремонту, заміни обладнання, шукаємо це обладнання по всій Україні та з партнерами співпрацюємо зараз", – резюмувала вона.

Нагадаємо, вночі та вранці у п’ятницю, 22 березня, росіяни здійснили масштабнуатаку по Дніпровській ГЕС та по багатьом об'єктам енергетики. Зафіксовані влучання по об’єктам генерації та системи розподілу у різних областях України. Проте домогтися блекауту терористам не вдалося.

Також "Телеграф" писав про вибухи у Києві під час повітряної тривоги вранці 22 березня. Попередньо це була робота сил ППО. Напередодні серйозно дісталося столиці –на обстріл Росія витратила сотні мільйонів доларів.

Теги за темою
війна
Джерело матеріала
loader