Масована атака РФ, знеструмлення в містах України та теракт в Підмосков’ї: головні новини 22 березня
Масована атака РФ, знеструмлення в містах України та теракт в Підмосков’ї: головні новини 22 березня

Масована атака РФ, знеструмлення в містах України та теракт в Підмосков’ї: головні новини 22 березня

Російська армія завдала масованого удару ракетами та дронами по території України в ніч проти 22 березня. Під атакою опинились, зокрема, об’єкти енергетичної інфраструктури.

Через атаки РФ в декількох регіонах спостерігаються суттєві проблеми зі світлом, а на ДніпроГЕС, яка теж зазнала збитків, згодом змогли запустити частину обладнання, втім, наразі без генерації електроенергії.

Своєю чергою у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Холл стався теракт, під час якого низка озброєних осіб ходила будівлею та розстрілювала людей навколо.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 22 березня 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

  • Масована атака по Україні 22 березня
  • Удари по енергетичних об’єктах
  • Розстріл людей у Крокус Сіті Хол під Москвою
  • До України повернулось ще 9 дітей, викрадених Росією
  • У Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ
  • У Кейт Міддлтон діагностували рак

Масована атака по Україні 22 березня

В ніч проти 22 березня російська армія вчинила черговий теракт, завдавши масованого обстрілу по об’єктах енергетичної інфраструктури України.

Під час атаки ворог застосував 151 засіб повітряного нападу: били ракетами та безпілотниками.

Українським Повітряним силам вдалось збити 92 ворожі об’єкти – 55 із 63 ударних БпЛА Shahed-136/131 та 37 з 88 ракет.

Під ударом опинились Запорізька, Харківська, Хмельницька, Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Вінницька, Дніпропетровська та Кіровоградська області України.

Що сталося в Україні та світі: головні новини за 22 березня 2024

Фото: Факти ICTV

Наразі відомо про п’ятьох загиблих та понад 30 постраждалих осіб.

Так, у Запоріжжі відомо про 27 поранених внаслідок атаки і 3 загиблих осіб, серед яких дев’ятирічна дівчинка та її 35-річний батько. Серед поранених – поліцейський, повідомили в МВС України.

Своєю чергою у Хмельницькій області загинули двоє людей, а ще восьмеро осіб – отримали травми. Одну жінку вдалось врятувати з-під завалів.

Крім людських жертв, атаки РФ призвели до збоїв з постачання електрики до споживачів. Також було пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури.

Детальніше про нічну атаку РФ по Україні 22 березня та її наслідки – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Удари по енергетичних об’єктах

Через російські удари в ніч проти 22 березня низка станцій з електрогенерації та інших енергооб’єктів зазнали пошкоджень. Відомо про наслідки атаки для систем передач та розподілу електроенергії в різних областях України.

Внаслідок атаки було пошкоджено обладнання кількох ТЕС. За інформацією прем’єр-міністра Шмигаля, було пошкоджено 20 підстанцій та електростанцій.

Через атаку також є наслідки для Запорізької АЕС, яка знаходиться в окупації. Обрив лінії живлення ЗАЕС з енергосистемою України призвів станцію на межу блекауту. Втім, станом на вечір 22 березня мережу вже відновили.

Також окупанти вдарили по ДніпроГЕС. Повідомляється про вісім прильотів по станції. Внаслідок атаки РФ через греблю повністю перекрито, водночас загроз для пориву ГЕС наразі немає. ДніпроГЕС складається з двох гідроелектростанцій, і обидві наразі не працюють. Директор Укргідроенерго повідомляв, що ГЕС-2 перебуває у критичному стані, коли ж ГЕС-1 не працює.

Згодом у Міненерго повідомили, що їм вдалось запустити частину обладнання на ДніпроГЕС, втім станція наразі не генерує електроенергію.

Загалом, російські удари по енергетичних та інфраструктурних об’єктах були зафіксовані у Дніпрі, Харкові, Запоріжжі і Кривому Розі. Також ворог бив по аналогічних об’єктах у Вінницькій, Хмельницькій, Івано-Франківській, Львівській та Одеській областях.

Російські атаки також призвели до запровадження екстрених знеструмлень і графіків відключень електроенергії. Це стосувалось Сумської, Полтавської, Запорізької, Кіровоградської, Вінницької, Дніпропетровської, Одеської, Хмельницької та Харківської областей. Втім, протягом дня в низці регіонів відновили електропостачання, а обмеження зняли.

Найскладнішою залишається ситуація в Харкові, який був повністю знеструмлений. В місті наявні проблеми з постачанням не тільки електроенергії, але й тепла і води.

У зв’язку із масованою атакою РФ президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки щодо питань енергетики.

Розстріл людей у Крокус Сіті Хол під Москвою

У Красногорську Московської області в концертному залі Крокус Сіті Хол сталася стрілянина. Про це повідомляють низка Telegram-каналів, посилаючись на очевидців.

Зазначається, що кілька чоловіків у камуфляжі зайшли до концертного залу перед початком виступу гурту Пікнік та відкрили вогонь.

Російські Telegram-канали пишуть про понад 40 загиблих. Ще близько 100 осіб постраждали.

На відео, які публікують у соціальних мережах, люди тікають з будівлі.

Згодом у будівлі Крокус Сіті Хол почалась масштабна пожежа.

У ГУР МО заявили, що теракт у Підмосков’ї є свідомою провокацією режиму президента РФ Володимира Путіна.

До України повернулось ще 9 дітей, викрадених Росією

Україна змогла повернути з-під часової окупації та з РФ ще дев’ятьох дітей, яких загарбники змушували навчатись в російських школах.

За словами керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, сьогодні вдалось повернути п’ятьох дітей, яких викрала Росія. Четверо з них – із дитячих будинків (від 3 до 10 років) та одна 12-річна дівчинка, яка возз’єдналась із мамою.

Омбудсмен Дмитро Лубінець уточнив, що йдеться про 3-річних сестричок, 6-річного хлопчика та 10-річну дівчинку з дитбудинків.

Ще чотири дитини раніше повернулися з тимчасово окупованих територій України та вже встигли відвідати Центр захисту прав дитини, де розповіли правоохоронцям про злочини росіян, свідками яких вони стали, повідомив Єрмак.

За даними Лубінця, одна з повернутих дівчаток з інвалідністю не могла отримувати повноцінний медичний догляд, тож нині на підконтрольній Україні території нарешті отримає належну допомогу.

– Дітей змушували ходити в російські школи, де розповідали, що немає самостійної держави Україна, – написав Єрмак.

У Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ

В українській столиці почав працювати офіс Реєстру збитків, завданих російською агресією Україні.

Найближчим часом постраждалі від війни українці зможуть подавати відповідні заяви в українській столиці.

Подібний реєстр стане першим кроком на шляху створення міжнародного компенсаційного механізму. Офіс реєстру збиратиме заяви від українців, завдяки чому формуватимуться компенсації та докази щодо кожної з заяв.

Згодом очікується створення Компенсаційної ради, яка розглядатиме подані заявки, а пізніше – Компенсаційний фонд, звідки будуть виплачуватись кошти на відшкодування збитків.

Про те, як працюватиме Реєстр збитків – читайте на Фактах ICTV.

У Кейт Міддлтон діагностували рак

У Кейт Міддлтон, яка є принцесою Уельською та дружиною спадкоємця престолу Сполученого Королівства Вільяма, діагностували рак.

За словами принцеси, онкологія була виявлена під час тестів, які проводились після операції на черевній порожнині, яку вона мала у січні.

Водночас вона не уточнила, на який саме тип раку хворіє.

Міддлтон вказує, що наразі проходить лікування та курс превентивної хіміотерапії.

Дружина спадкоємця британського престолу хоче зосередити свої зусилля на лікуванні та згодом повернутись до виконання державних справ, коли це дозволить її стан здоровʼя.

Детальніше про рак у Кейт Міддлтон – читайте на Фактах ICTV.

Джерело матеріала
loader