З Чернівців гелікоптером терміново доправили юнака: в Охматдиті хлопця рятують за допомогою ЕКМО
З Чернівців гелікоптером терміново доправили юнака: в Охматдиті хлопця рятують за допомогою ЕКМО

З Чернівців гелікоптером терміново доправили юнака: в Охматдиті хлопця рятують за допомогою ЕКМО

17-річного юнака з гострим ураженням легень, що вже перебував на апаратному диханні, гелікоптером доставили до Києва, в лікарню Охматдит, і цим, імовірно, врятували йому життя.

Охматдит – один з небагатьох медичних закладів, що має рятівний апарат ЕКМО для процедури екстракорпоральної мембранної оксигенації. Вона тимчасового заміщує дихальні або серцеві функції, що дає час на відновлення відповідних органів у пацієнтів, у яких неможливо стабілізувати стан звичайними способами.

Стрімка пневмонія не залишала шансів

У дитячу міську лікарню Чернівців юнака ушпиталили в дуже важкому стані в середині лютого, коли він захворів на важку пневмонію, що стрімко розвивалася і вже пошкодила легені.

Зараз дивляться

– Його одразу підключили до ШВЛ через низьку сатурацію та гостре ураження легень, – розповів керівник міської лікарні, лікар-анестезіолог Дмитро Білоус.

Важкий пацієнт пробув у лікарні два тижні. Весь цей час за його життя боролися лікарі, проте, на жаль, вони мусили визнати, що всі їхні зусилля не дають результатів.

– Ми зрозуміли, що йому потрібне протезування функції легень, забезпечення ЕКМО, а такий апарат є лише у декількох лікарнях, – розповідає Білоус.

До порятунку юнака долучилися лікарі, поліцейські і військові

Усього чотири години знадобилося, щоб узгодити термінове транспортування хворого до Києва.

Підключилися Управлінням поліції області, керівництвом поліції України, Міністерство охорони здоров’я. Маршрут польоту був погоджений з військовими через заходи безпеки.

Дмитро Білоус взяв на себе відповідальність та супроводжував пацієнта  у гелікоптері евакуації ГУНП. Разом із сином була і мама.

У клініку Охматдит його доставили вночі 7 березня.

Як повідомили в лікарні Охматдиті юнака вже вдалося стабілізувати, проте, до одужання ще дуже довгий шлях.

Зараз з пацієнтом цілодобово працюють лікарі та медсестри відділення. Також вже розпочато ранню реабілітацію для якомога швидшого відновлення.

Джерело і фото:

Джерело матеріала
loader
loader