Одягали протигаз і били – підліток із Куп’янського району впізнав своїх катів
Одягали протигаз і били – підліток із Куп’янського району впізнав своїх катів

Одягали протигаз і били – підліток із Куп’янського району впізнав своїх катів

Артур Козаченко із села Осиново Куп’янського району на Харківщині у серпні 2022 року потрапив до катівні, яку російська армія облаштувала у місцевому відділку поліції. Протягом 16 днів його утримували в нелюдських умовах, били, катували, душили протигазом.

Нелюди знали, що він ще дитина – на момент затримання йому ледь виповнилося 16 років. Не зупинило катів і те, що хлопець — сирота. Слідству вдалося встановити, хто піддавав тортурам дитину.

Артур

Ми зустрічаємося з Артуром у Харкові, куди він приїхав на прохання слідчих. Йому 17, хоча за статурою здається, що не більше 14. Худий. Коли посміхається – опускає очі. Говорить уривчастими фразами, довго підбирає слова, описати події, які відбувались з ним у серпні 2022 року, йому, здається, важко.

Зараз дивляться

– Він — сирота, не ходив до школи, він неграмотний, – пояснює молода жінка, що приїхала разом з ним.

Юлія Семенова

Фото: Факти ICTV/Олександр Миронюк

Це Юлія Семенова, дружина Артемового двоюрідного брата, їхня родина виховує підлітка, каже, сама намагається оформити над ним опікунство.

Артур мешкає в селі Осиново, розташованому за 10 км від Куп’янська. У серпні 2022 року його затримали озброєні чоловіки в балаклавах.

– Друг мешкає через город, ми сиділи, грали в комп’ютері, а тут комендантська година. Я йшов додому, і четверо чи троє кинули на голову мішок, привезли в райвідділок і віддали іншим, – розповідає Артур.

Хлопець сказав своїм викрадачам, що він підліток, однак ні вони, ні кати, які в подальшому піддавали його тортурам, на це не зважали.

Юлія намагалася розшукати хлопця – ранком побачила, що той не ночував вдома, і почала оббивати пороги в усіх інстанціях. Врешті так звані міліціонери повідомили – Артур у них за порушення комендантської години. Просила випустити хлопця, бо він неповнолітній, однак марно.

Тоді жінка вирішила поскаржитися в так звану адміністрацію Куп’янська. До неї вийшов військовий в російській формі і порадив не рипатися, інакше буде гірше.

– Вони мені сказали: “Значить, ваш хлопчик щось порушив, раз його затримали”. Я кажу: “Він порушив комендантську годину! Він ще дитина! Я буду на вас скаржитись!”. А він каже: “Якщо хочете спокійно жити, сидіть і не рипайтеся, поки він не відсидить свій термін”,  – розповідає Юлія.

Дозволили двічі на тиждень приносити передачки, згадує Юлія. Вже потім, каже, дізналася, що до Артура мало що доходило – окупанти навіть крали в дитини їжу.

– Їжу передавали лиш варену, а те, що ми купували – ковбасу, печиво, нехай потроху, бо в окупації все було дорого, – цього він не бачив. У нього був величезний гнійний чиряк на животі, я спитала звідки, бо ми ж йому передавали теплі речі, ковдру, але йому не передавали, він спав на підлозі, – каже жінка.

Катування

Артур сидів разом із ще п’ятьма чоловіками. Місця на всіх не вистачало. Це була двомісна невеличка камера ізолятора тимчасового тримання з дерев’яними нарами, які Артур чомусь називає “ліжечками”.

– Отак два ліжечка, рукомийник і туалет. Я на підлозі спав, бо місця не вистачало. Двічі на день давали макарони і два шматки хліба, – згадує хлопець.

Майже одразу після затримання Артура повели на допит, який тривав кілька годин.

– Почали бити, допитувати, хто українець, хто за Україну, хто чим займається. Примушували присідати, віджиматися, по ногах били, по тілу. Другий протигаз одягав, я почав задихатися, і третій ось сюди бив, – показує хлопець на грудну клітину.

Протигаз

Фото: Нацполіція

Більше Артура на допит не водили, але й на волю не відпускали. Хлопець пробув в катівні 16 діб. А коли врешті його відпустили, наказали щоранку приходити на “відпрацювання”.

– Працювати на них – машини мити, мести, дрова рубати, і я ходив, а потім наші прийшли, – каже Артур, маючи на увазі вересневий контрнаступ 2022 року.

Слідство

Після звільнення Куп’янська у вересні 2022 року слідчі знайшли катівню, в якій рашисти тримали цивільних, зокрема й Артура.

– На території Харківщини слідчі виявили 28 катівень. Найбільшу зафіксували у Куп’янську. У приміщенні ізолятора тимчасового тримання росіяни облаштували справжню катівню – вони утримували там понад 150 людей одночасно, хоча приміщення розраховане лише на 45. Наразі у нас 77 потерпілих у кримінальному провадженні. Історії, які вони розповідають, жахливі, – розповідає начальник слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

Майже всіх полонених рашисти катували електричним струмом, били, деякі перебували під так званим арештом понад 100 днів, розповідає слідчий. Тортурам піддавалися як чоловіки, так і жінки.

– Майже всіх катували електричним струмом, майже всіх били, без різниці – чоловік чи жінка, до всіх нелюди-кати ставилися зі зневагою, били й катували, – каже Болвінов.

За описами Артура склали фотороботи його кривдників. Пізніше хлопець впізнає кожного по фотографії, які є в створеній правоохоронцями базі російських злочинців.

Артур Козаченко
Фото: Нацполіція
Кати Артура Козаченка
Фото: Нацполіція
Кати Артура Козаченка
Фото: Нацполіція
Кати Артура Козаченка
Фото: Нацполіція
Артур Козаченко
Кати Артура Козаченка
Кати Артура Козаченка
Кати Артура Козаченка

Кати

Чоловіки, яких Артур впізнав по фото, виявилися громадянами України, які під час окупації перейшли на бік ворога. Двоє з них – колишні поліцейські, їх звільнили з лав поліції за державну зраду. Ще один цивільний-безробітний, який за власним бажанням служив окупантам.

Їхній злочин особливо зухвалий, адже вчинявся до неповнолітньої дитини, каже Олександр Шевченко – начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Харківської обласної прокуратури. Нелюди розуміли, що хлопцю лише 16 років, однак це їх не зупинило, каже прокурор.

Олександр Шевченко

Фото: Факти ICTV/Олександр Миронюк

– Навіть за зовнішніми ознаками видно, що це неповнолітній хлопець. Але було завдання вибити з нього дані про проукраїнськи налаштованих громадян. На той час на окупованій території відбувались так звані фільтраційні заходи, коли шукали людей з проукраїнською позицією, – розповідає Шевченко.

Всім трьом оголошено про підозри заочно, бо вони втекли до Російської Федерації. Їм інкримінують порушення законів та звичаїв війни та колабораційну діяльність – це до 15 років тюрми, каже Шевченко.

– За оперативними даними, всі вони виїхали на територію РФ. Після завершення розслідування буде ініційовано спеціальний судовий розгляд, за результатами якого буде отримано судове рішення, а далі – розшук, міжнародний розшук і всі механізми, щоб встановити їхнє місце перебування, доправити в Україну і покарати, як це передбачено нашим законом, – каже Шевченко.

Це вже не перший відомий випадок так званого арешту і піддавання тортурам рашистами неповнолітніх. Влітку 2022 року в полоні побувала вчителька з Балаклії – її закрили в камері разом з неповнолітньою донькою. Про це читайте в на Фактах ICTV.

Теги за темою
Харківська область Армія Росії
Джерело матеріала
loader
loader